Journalist Almere Deze Week wel schuldig; geen straf

Marcel Beijer, hoofdredacteur van Almere Deze Week is schuldig aan smaad jegens oud-wethouder Tjeerd Herrema. Dat is het oordeel van het Openbaar Ministerie in een zaak die door justitie werd aangespannen.

Overigens verdient de journalist geen straf, oordeelt het Openbaar Ministerie. Beijer publiceerde in zijn blad nog vóór de uitkomst van een onderzoek naar een omstreden telefoontje gepresenteerd werd. Dat kostte de wethouder de kop.

In juni 2018 ontving Beijer een telefoontje van Herrema. Volgens Beijer ging dat om seksuele intimidatie, volgens Herrema om een onhandig broekzakgesprek. Er volgde een officiële klacht tegen de wethouder. Om de zaak te onderzoeken werd bureau Hoffmann ingeschakeld. Herrema stelde zijn privételefoon voor dat onderzoek ter beschikking. Nog voor die resultaten gepresenteerd waren, publiceerde Almere Deze Week over de zaak, wat Herrema het vertrouwen van de gemeenteraad kostte. Herrema trad uiteindelijk af.

Bureau Hoffmann schreef dat er wel degelijk sprake geweest kon zijn van onbewust handelen. De Ombudsman van Almere heeft geen aanwijzingen kunnen vinden dat de berichtjes die Herrema van Almere aan journalist Marcel Beijer stuurde seksueel getint zouden zijn.

In april van dit jaar besloot het gerechtshof in Leeuwarden dat er een rechtsgang moet komen over de kwestie. De uitspraak van de rechter is over twee weken.

Geschreven door