Nu, een performance over de kanteltijd

Toneelgroep Suburbia speelt Nu. Ik was bij de première op een wel heel serene locatie. De grootste schat van Almere ligt blijkbaar in het binnenste van La Defense. Wie de binnenhoven betreedt wordt overweldigd door de kleurenpracht dat ontstaat door de reflectie van het zonlicht via de gevels. De lichtende metalen glans is betoverend. Deze plek is het decor van het NU van toneelgroep Suburbia.

Schrijver en regisseur Simon Heijmans laat een maatschappijkritisch stuk zien waar de bezoeker geconfronteerd wordt met de kanteltijd, het interbellum tussen pandemie en vrijheid. De selfiecultuur, de pandemie, de hoop op een kanteling, het wordt met veel drama, liefde en humor op een indrukwekkende wijze gespeeld.

Is het cabaret, is het een performance, is een balletvoorstelling? Het is het allemaal. De prachtige kostuums passend bij de ambiance.

Chapeau voor alle spelers die je in de eerste minuut vastgrijpen, je een indringende boodschap meegeven dat deze tijd de tijd van veranderen had kunnen zijn, en niet schromen je te confronteren met het NU, met jezelf (en de selfie-cultuur).

Gaat het zien. Gaat het zien. Gaat het zien, en laaf je aan het kantelend duel met uitmuntende acteurs. Dank Simon Heijmans, Yara Alink en Ayrton fraenk.

Het stuk speelt nog een paar weken in Almere. Vijf sterren wat mij betreft.

Voor meer informatie over de speellijst: www.theatergroepsuburbia.nl.

Marcel Kolder @kanteldenker en auteur, en momenteel bezig met een roman over de kanteltijd, Wendingen genaamd. Toeval bestaat in deze niet.

Geschreven door