Raad kiest voor minder kliko’s

Op GroenLinks na kiest de gemeenteraad voor een nieuw systeem waarbij huisvuil machinaal wordt gescheiden. In dat geval hoeven huishoudens minder afval in de kliko’s te scheiden.

In de bakken voor plastic afval mag dan ook restafval aan de vuilnisman worden aangeboden. GFT-afval en papier worden over een paar jaar nog wel apart ingezameld.

Het college is geen voorstander van het systeem. Toch ziet ook wethouder Jan Hoek (GroenLinks) dat machinaal nascheiden toekomst heeft. Hij waarschuwt dat nascheiden voor Almere te duur is en nadelen heeft voor het milieu. Hij noemt die keus een stap achteruit. “Nascheiding gaat in Almere nog niet zo goed als bronscheiding”, aldus Hoek. De prijsafspraken voor afvalverwerking belonen inwoners voor het scheiden van soorten huisvuil, legde hij uit.

De gemeenteraad hecht echter aan het gemak voor de bewoners en de vermindering van het aantal kliko’s voor de deur. Ook bestaat de vrees voor vervuiling als gevolg van illegale dumpingen.

De gemeente moet wel haast maken met een keus omdat het wagenpark van de ophaaldienst “op instorten staat”, zoals Hoek donderdagavond zei. Vernieuwing daarvan moet aansluiten op de toekomstige afvalstromen.

Een keus van de raad zal pas in 2024 uitgevoerd worden.

Geschreven door