Boek | De Allereerste Almeerder over politieman Wim Leeman en het Bivak staat online op website Stadsarchief Almere

Vanaf vandaag staat het boek De Allereerste Almeerder, met het levensverhaal van Wim Leeman én de geschiedenis van het Bivak, op de website van Stadsarchief Almere. Het boek is geschreven door Jak Boumans in het kader van het Levensboek project van Humanitas Almere.

Wim Leeman was de eerste politieagent van Almere. Op 1 december 1975, deze week 46 jaar geleden, kreeg Leeman de sleutel van zijn tijdelijke woning aan het Bivak. Het Bivak bestond uit acht tijdelijke woningen –stacaravans– die in een hofje bij elkaar werden gezet. Hier woonden de kwartiermakers van de stad Almere, naast een politieman, mensen van de GGD en de PTT.

Voor het project Levensboek van Humanitas Almere werd het levensverhaal van Wim Leeman en de geschiedenis van het Bivak opgeschreven door auteur Jak Boumans. Het Stadsarchief Almere neemt het rijk geïllustreerde boek op in de collectie van de stad. Niet alleen vanwege het bijzondere verhaal van Wim Leeman, maar ook vanwege het uitgebreide bronnenonderzoek en de vele nieuwe foto’s, documenten en verhalen over het Bivak die Boumans bij het schrijven van het boek wist te achterhalen. Vanaf vandaag staat de publicatie als e-book op de website van Stadsarchief Almere. Op de website staat ook een video van de boekpresentatie die eerder dit jaar plaatsvond, waarin de 91-jarige Wim Leeman over het Bivak vertelt.

Ter gelegenheid van de publicatie van het e-book heeft Stadsarchief Almere in samenwerking met Jak Boumans een reproductie laten maken van een bijzondere tekening van Almere Haven die bij het schrijven van het boek werd herontdekt. Het is het eerste officiële document, gedateerd 26 november 1975, waarin de naam Bivak en de plaats van het hofje staan ingetekend op een plattegrond van Almere Haven.

Voor de eerste 50 belangstellenden is een afdruk van de tekening gratis op te halen bij het Stadsarchief Almere aan de Stadhuispromenade 2 tijdens de openingstijden van de tentoonstelling Women of Almere, op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00u

Klik hier voor het boek

Geschreven door