Nieuwe deelnemers gezocht voor schilderlessen voor mensen met afasie

Er gebeurt iets heel bijzonders in Almere volgens Wieteke Opmeer. Ze is kunstenares en schilderdocente voor mensen met afasie. “ik ben hier bij toeval ingerold en zou niet anders meer willen, het is zo bijzonder”, zegt Opmeer terwijl ze een aantal penselen uitspoelt. We staan in buurtcentrum het EveNaarHuis in de wijk Oostvaarders.

Met de natte penselen nog in de hand legt Opmeer uit hoe ze als professioneel kunstenares werd benaderd om te helpen bij het geven van schilderlessen speciaal voor mensen met afasie.“Toen ik gevraagd werd wist ik niet eens wat afasie was en hoe ingrijpend dit kan zijn voor de mensen die dit overkomt en hun omgeving”. Op de vraag wat afasie inhoudt vertelt Opmeer: “Kort gezegd is dit als woorden en/of begrippen lastig, verkeerd of zelfs niet meer over je lippen komen.” Opmeer legt uit dat het verschillende en uiteenlopende oorzaken kan hebben en dat het iedereen kan overkomen.

Over de schilderlessen voor mensen met afasie die Opmeer begeleidt vertelt ze: “het is een plek voor mensen om weer even zichzelf te kunnen zijn met lotgenoten. Het heeft zo’n leuke ongedwongen sfeer dat mensen zich al snel thuis voelen. Het feit dat de mensen iets voor zichzelf maken of voor een ander kan zoveel voldoening geven.” De vraag wat er gemaakt wordt tijdens deze schilderlessen beantwoordt Opmeer enthousiast: “grote en kleine schilderijen, tekeningen, aquarellen, en zelfs geboetseerde werken.” Alle stijlen, niveaus en soorten onderwerpen passeren de revue.

Op de vraag of het lastig is om iemand met afasie te begeleiden antwoordt Opmeer : “Nee, zeker niet. Samen met de deelnemer zoeken we wat leuk en mogelijk is en daar zijn echt niet altijd woorden voor nodig.” De vraag of Opmeer zelf ook voldoening uit haar werk als docente haalt antwoord ze met een grote glimlach: “Als mensen kunnen ontspannen, omdat woorden even niet het belangrijkste zijn verschijnt er vaak weer een glimlach en uiteindelijk die blik van trots over wat ze gemaakt hebben. Daar haal ik heel veel voldoening uit.” Dat het schilderen en boetseren vaak meer betekent voor de deelnemers en hun naasten wordt ook duidelijk als Opmeer spreekt met vrienden of familie van een deelnemer of als ze trotse foto’s toegestuurd krijgt van een schilderij aan de muur.

De penselen zijn ondertussen opgeborgen en terwijl Opmeer verftubes sorteert zegt ze deze ervaring aan meer mensen met afasie te gunnen. Daarom wil Opmeer via deze krant aandacht vragen voor de schilderlessen voor mensen met afasie.

In buurtcentrum het EveNaarHuis is er plek voor nieuwe deelnemers op vrijdagochtend (10.00 tot 12.00) en vrijdagmiddag (van 13.00 tot 15.00). De schilderlessen zijn een initiatief van het Afasiecentrum Flevopolder , ‘t Gooi en omstreken en worden mede mogelijk gemaakt door stichting Marline Fritzius. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Barbara van Olffen of Danien ten Berge afasiecentrum@logoflevo.nl

Geschreven door