Woonzorgcentrum op Floriade wil verbinding met wijk

Het komt steeds dichterbij: de eerste twaalf bewoners van de Hortusbuurt op het Floriadeterrein nemen begin februari al hun intrek in het grensverleggende woonzorgcentrum Flora.

“We werken in Flora met leefmilieus, die zijn ingericht op de behoefte van de bewoners. Mensen die bijvoorbeeld graag veel prikkels ontvangen, voelen zich meer op hun gemak als ze in de nabijheid leven van mensen die diezelfde behoefte hebben,” legt woordvoerder Frédérique Mensink uit. “En dat geldt natuurlijk ook voor mensen met voorkeur voor een rustige omgeving.”

Mensink is woordvoerder van Zorggroep Almere. Deze organisatie omvat verschillende gezondheidscentra, een revalidatiecentrum en 10 uiteenlopende woonzorgcentra in de stad. De verschillende woonlocaties voorzien allemaal in verschillende behoeftes voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen. In Flora zal dat gaan om mensen met dementie. “Op deze locatie zullen we het netwerk van de bewoners erg betrekken bij de zorg. We zullen hier niet zeggen: wij nemen de zorg 100% over en jullie hoeven niets meer te doen. Want we komen heel vaak tegen dat iemand de zorg van bijvoorbeeld vader of moeder helemaal niet volledig uit handen wil geven, en dat hoeft gelukkig ook niet.”

De locatie van het woonzorgcentrum brengt kansen met zich mee die volop benut zullen worden. Er is uitzicht op het Floriadeterrein en er komt een grote belevingstuin voor de bewoners. Bovendien zit het verzorgingstehuis recht tegenover de Aeres Hogeschool. “Met hen zijn we nu in gesprek om te kijken waarin we elkaar kunnen ondersteunen. Misschien zijn er bijvoorbeeld wel studenten die willen assisteren bij de maaltijden, of als een soort ‘eetmaatje’ mensen willen vergezellen. Zo is er veel mogelijk.” Het gemeenschapsgevoel is dan ook het stokpaardje van het nieuwe woonconcept. Er zal op meerdere manieren verbinding worden gezocht met de wijk, maar ook met het al bestaande netwerk van de bewoners. “We zeggen hier dat naasten meeverhuizen naar Flora. Niet in letterlijke zin, maar het karakter van Flora is zo ingericht dat de familie onderdeel blijft van de zorg.”

Maar voor het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren op de locatie. “De bouw verloopt prima. In januari kunnen we dus al starten met de eerste groep medewerkers, om het gebouw klaar te maken voor de eerste bewoners.” En ook hierin staat weer het gemeenschapsgevoel centraal. “We beginnen met ons inwerkprogramma door met zijn allen te overnachten in Flora. Op deze manier kunnen we even aanvoelen hoe het eigenlijk echt is om hier te verblijven, maar we zullen ook checken of alle systemen naar behoren werken.”

Vervolgens zal het eerste gedeelte van Flora haar deuren openen: het gestructureerde leefmilieu. In februari 2022 worden daar de eerste 12 bewoners verwelkomd. “Dit zijn allemaal mensen die al even op de wachtlijst staan. We voeren met iedereen meerdere gesprekken om zo samen te bepalen waar iemand het beste tot zijn recht zou komen. We hebben veel locaties in de stad, dus zo kijken we welke plek het beste bij iemand past. Wel hebben we al een aantal aanmeldingen die specifiek hebben aangegeven dat ze in Flora willen wonen.” Uiteindelijk zal woonzorgcentrum Flora zich uitbreiden tot 120 vaste bewoners. Hier komen ook nog 10 eerstelijnsverblijfstudio’s bij, waar mensen komen te wonen die een tijdelijke plek nodig hebben voordat ze in hun vaste woning in een van de zorgcentra terecht kunnen.

De eerste maanden zullen voor de nieuwe bewoners nog rustig verlopen, maar op 14 april 2022 zullen de deuren van Floriade feestelijk geopend worden. De expo zal zich voor de deur van het woonzorgcentrum afspelen en zorgen voor een grote toestroom bezoekers. Toch zullen de bewoners zo weinig mogelijk meekrijgen van de drukte. “Dit is hun thuis,” legt Mensink uit. “Dus het deel waar mensen wonen is niet toegankelijk voor bezoekers. We willen de bewoners zoveel mogelijk beschermen tegen overprikkeling. Maar als je aan de Floriade-zijde uit het raam of vanaf het balkon naar beneden kijkt, zul je de bedrijvigheid kunnen zien. Dan heb je er van een afstandje wel mooi zicht op.”

Woonzorgcentrum Flora is nog volop bezig met de werving van nieuwe medewerkers. Als je hier meer over wilt weten, kun je terecht op zorggroep-almere.nl

Geschreven door