Almere pakt speculatie met nieuwe huizen aan

Voor nieuwe koopwoningen in Almere geldt binnenkort een zelfbewoningsplicht. Kopen om te verhuren is dan nog alleen mogelijk als bijvoorbeeld ouders een huis aan hun kinderen verhuren.

De gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem een motie van het CDA daarover aangenomen. Omdat er momenteel weinig woningen beschikbaar zijn, wil de raad speculatie door beleggers bestrijden. Nu zijn koopwoningen minder goed beschikbaar voor starters en mensen met een middeninkomen.

De verkoopbeperking geldt ook voor sociale huurwoningen die door corporaties verkocht worden.

Pas na twee jaar mogen de woningen alsnog worden doorverkocht. Uitzonderingen zijn mogelijk in geval van overlijden, scheiding of verlies van werk.

Het college heeft van de raad ook opdracht gekregen, zo snel mogelijk in 2022 de voorwaarden ook toe te passen op bestaande woningen. In januari gaat de Wet Opkoopbescherming voor een periode van drie jaar in. Gemeenten kunnen besluiten op wijk- en buurtniveau bestaande koopwoningen voor lage en middeninkomens te beschermen tegen opkopers.

Geschreven door