Almere versterkt herdenking bevrijding

De manier waarop in Almere de bevrijding wordt herdacht en gevierd, wordt versterkt. Vanaf volgend jaar wil het college meer samenhang in de aandacht voor 4 en 5 mei.

Het college wil herdenking en viering meer verankeren en in samenhang organiseren. Inspiratie daarvoor was de herdenking bij de ceremonie voor de omgekomen vliegeniers van Short Stirling BK716, in oktober vorig jaar.

Op 30 maart 2023 is het tachtig jaar geleden dat de bemanning van het toestel in het IJsselmeer stortte en omkwam. Het college wil hieraan op een passende manier aandacht besteden en daar ook nabestaanden bij betrekken.

Daarna wordt de aandacht gericht op de tachtigste bevrijdingsdag in mei 2025. De gemeenteraad wordt voorgesteld voor het maken van een nieuwe aanpak van 4 en 5 mei in Almere volgend jaar een halve ton uit te trekken.

De organisatie van de ceremonie voor de neergestorte bommenwerper toont volgens het college aan dat de waarden van herdenken en vieren van vrijheid leven binnen onze samenleving. (foto: monument Short Stirling BK716 in het Bos der Onverzettelijken)

Geschreven door