‘Floriade kan in mei al failliet zijn’

De Floriade van Almere gaat de belastingbetaler 175 miljoen euro kosten. Als de inkomsten tegenvallen, kan het evenement al in mei of juni failliet gaan.

Dat becijfert Hans van Driem, die pretparken leidde en de Floriade van 1992 organiseerde. Hij voorziet een verlies van 100 miljoen euro bij tegenvallende kaartverkoop.

Van Driem bezocht het nieuwe park al en krijgt de indruk dat maximaal 1,4 miljoen toegangskaarten zullen worden verkocht. De organisatie rekent op 2 miljoen.

De directeur van de Floriade, Hans Bakker, zegt in het FD dat de gemeente een bankroet zal voorkomen. “Zo zit de relatie tussen bedrijfsleven en samenleving volgens mij niet elkaar”, zegt hij.

Het FD heeft geprobeerd de kosten van de Almeerse Floriade in beeld te brengen. Volgens de gemeente kost de Floriade 150 miljoen, min de kosten voor aanleg van de toekomstige woonwijk Hortus. Gemeente, provincie en Rijk hebben 84 miljoen euro in het project gestoken. De gemeente heeft een tekort van 60 miljoen euro al verwerkt.

Twaalf jaar geleden werd becijferd dat de Floriade Almere 10 miljoen euro zou gaan kosten.

Van Driem zegt dat als de overheid al haar uitgaven terug wil zien, er tien miljoen mensen naar de attractie moeten komen.

Geschreven door