Plannenmakers wooncoöperatie slaken noodkreet

Een groep bewoners van Haven voelt zich tegengewerkt door de gemeente bij het realiseren van gezamenlijk woningbezit. Ze willen negentig woningen bouwen bij de sporthal van Haven, maar krijgen totaal geen medewerking.

De wooncoöperatie is in ons land een betrekkelijk nieuwe woonvorm. Op het terrein van het voormalige zwembad willen de initiatiefnemers goedkope woningen bouwen, vooral voor inwoners van Haven die kleiner willen gaan wonen. Ze zien hierin een bijdrage aan het verkleinen van de woningnood.

Het project De BinnenHaven is al vier jaar bezig, maar krijgt naar eigen zeggen bij de gemeente ‘geen poot aan de grond’. Gesprekken over het plan lijken volgens de deelnemers “darten met een bord dat steeds verschoven wordt”.

Het grondprijsbeleid van de gemeente is niet toepasbaar op een coöperatie. De initiatiefnemers zien ook te weinig durf bij de gemeente om van beleid af te wijken en rek in de regels te zoeken.

Over twee weken krijgen deelnemers aan De BinnenHaven in de gemeenteraad de kans hun plan toe te lichten.

Geschreven door