Minder bezoekers Floriade ook fors minder overnachtingen

Naast minder inkomsten voor de Floriade BV door de lagere bezoekersaantallen zijn er meer die minder binnen krijgen dan bedacht. Het Floriadeveertje heeft al van zich laten horen, maar ook de ondernemers op het terrein en de kabelbaanexploitant Doppelmayr ontvangen fors minder inkomsten hierdoor.

Ook buiten het terrein betekent fors minder bezoekers ook flink minder inkomsten voor andere ondernemers in de stad wat versterkt wordt door het niet benutten van de Lumiérebrug als entree voor de Expo. De verwachte besteding door bezoekers van 45 mln in de stad loopt dan snel terug naar 10-15 mln.

In het Masterplan Floriade zomer 2015 waren dankzij de Floriade 370.000-410.000 extra overnachtingen in Flevoland gedacht met een extra opbrengst van circa 10 mln. Uit voorlopige CBS cijfers zijn er in Flevoland in april en mei 38.000 toeristen geweest goed voor in totaal 77.000 overnachtingen. Dat zijn 36.000 overnachtingen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar minder dan in 2019 voor corona (82.000). Ten opzichte van vorig jaar wel een stijging van 88% maar fors lager dan gedacht. Deze lijn doortrekkend zou het totaal aantal extra overnachtingen vergeleken met 2021 in de 6 maanden van de Floriade uitkomen op circa 110.000, waarbij de extra overnachtingen allemaal worden toegerekend aan de Floriade, dus bijna 30% van de 370.000 uit het Masterplan.

Minder overnachtingen betekent automatisch ook minder opbrengst. In plaats van de gedachte 10 mln zou de extra opbrengst dan maar zo’n 3 mln zijn. Na magere coronajaren zou de Floriade een flinke opsteker voor de sector worden. Het is ook voor hen te hopen dat de bezoekersaantallen nog wat aantrekken. De schade door de tegenvallende bezoekersaantallen is voor Flevoland veel groter dan alleen minder inkomsten voor de BV.

Geschreven door