Veel kritiek voor terugkerende wethouders

De nieuwe coalitie en de terugkerende wethouders in het college hebben forse kritiek gekregen van de oppositie in de gemeenteraad. Er was toch voldoende steun om de zeven wethouders te benoemen.

De partijen die de coalitie vormen zijn enthousiast over de overeenkomst. Zelfs de PvdA, die bij de collegevorming afviel, zag mooie punten, maar die worden volgens fractievoorzitter Erik Theunissen overschaduwd door negatieve. Hij noemde het zeer teleurstellend dat het college niet het aanbod van de woningcorporaties om woningen te bouwen niet omarmt.

Hij vindt ook het geld dat uitgetrokken wordt (vijf ton) voor armoedebestrijding onder 11.000 huishoudens met problematische schulden, veel te weinig.

Chris Jansen van de PVV zag geen enkel pluspunt in het programma. Hij noemde het akkoord propaganda van partijen die niet bij elkaar passen. Hij heeft kritiek op de benoeming van de zevende wethouder, die de gemeente 647.000 euro kost.

Hij verweet Leefbaar Almere “linkse politieke terreur” omdat die partij onder andere de PVV uitsluit voor samenwerking.

De PVV dacht met vijf raadszetels zicht te hebben op een coalitie met de VVD. De druiven zijn nu zuur. Jansen: “De VVD heeft haar ziel en zaligheid verkocht om maar op het pluche te kunnen blijven zitten. Een wethouder minder en de post financiën kwijtgeraakt. Ga dat maar eens uitleggen aan uw achterban.”

Van verschillende oppositiepartijen was er kritiek op de wethouders die onlangs na het drama van de Floriade opstapten, maar nu al terugkeren. Dat bleek ook bij hun verkiezing: veel raadsleden steunden hen niet bij de stemming.

Geschreven door