Amsterdamse aanpak van lerarentekort Almere

In de strijd tegen het lerarentekort op basisscholen gaat Almere hulp inzetten van de organisatie Andersom. Die biedt in Amsterdam al de inzet van professionals aan als de werkdruk te hoog is.

In Poort zouden de eerste specialisten al aan de slag gaan, schrijft De Telegraaf. Om te voorkomen dat kinderen bij gebrek aan leerkrachten naar huis moeten, levert Andersom gastdocenten die lessen over speciale onderwerpen aanbieden. Almere Poort behoort met 27,9% tot de 3 wijken met het hoogste lerarentekort van Nederland, zo bleek uit onderzoek van CenterData (okt. 2021). Almere voert al enige tijd de ranglijst aan van steden met het hoogste lerarentekort.

De gastdocenten geven de scholen lucht om beter onderwijs te geven. Andersom Amsterdam is een initiatief van PvdA-wethouder Marjolein Moorman die de kwaliteit van het onderwijs wil verbeteren. Die staat vooral in grote steden onder druk door het tekort aan opgeleide leraren.

De bijspringprogramma’s die het platform aanbiedt duren zes weken tot een jaar en bieden aanbod op terreinen als kunst en cultuur, natuur en milieu, wetenschap en techniek, sport, burgerschap en persoonlijke ontwikkeling.

Behalve Almere is ook Den Haag geïnteresseerd in de aanpak. In Almere zal volgens de gemeente Amsterdam nog dit jaar een andersom.almere van start gaan. (archieffoto – geen verband met bericht)

Geschreven door