Connecting Cultures brengt verschillende culturen samen in Almere Centrum

In Almere wonen mensen van meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Zij kennen allemaal hun eigen culturen, gebruiken, keukens, muziek en kunst. Tijdens Connecting Cultures op 27 en 28 augustus kan hiervan worden geproefd en genoten op een evenement waarop verschillende culturen zich presenteren.

De OVSA heeft samen met onder andere de Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA), Women of Almere en een aantal ambassades gezorgd voor een heel divers programma.  Er is genoeg te beleven voor jong en oud. Zo zijn er onder andere markten en workshops, wordt er gedanst en muziek gemaakt en is er een parade met de meest bonte klederdracht.

Culturele markt en bazaar

Op de Citadel en Schutterstraat verschijnt een culturele markt. Hier kan op beide dagen heerlijk worden gestruind en gesnuffeld langs bijzondere kleding, heerlijke kruiden, bijzondere kunst en meer uit alle windhoeken van de aarde. In de Passages is op de zaterdag een bazaar waar ook producten uit landen en culturen wereldwijd worden gepresenteerd en verkocht.

Foodcourt

De Esplanade wordt omgetoverd tot foodcourt met de lekkerste hapjes en gerechten uit diverse landen en streken. Indiase curry, Surinaamse Pom of lekkere Hollandse poffertjes; er valt genoeg te proeven en te proberen.

Kookworkshops en demonstraties

Er kan niet alleen worden geproefd van de meest uiteenlopende gerechten; bezoekers kunnen ook zelf leren deze en andere lekkernijen te maken. Bij het Foodcourt aan de Esplanade en in twee kooktheaters aan de Citadel en de Schutterstraat worden doorlopend kookworkshops en demonstraties gegeven. Tijdens de demonstraties laten ervaren koks zien hoe de gerechten worden bereid en tijdens de workshops gaan deelnemers zelf aan de slag. Er worden gerechten en snacks uit diverse culturen bereid en deelnemers kunnen later thuis de show stelen met hun opgedane kennis.

Muziek en Dans

Niets weet mensen dichter bij elkaar te brengen dan muziek. Op de Grote Markt, de Esplanade en in de passages bij de Zadelmakerstraat verschijnen podia waar diverse muziek- en dansacts van over de hele wereld hun talent laten horen en zien. Door het hele centrum komen bezoekers bovendien diverse straatmuzikanten tegen

Culturele activiteiten en workshops

Op het Forum staat dit weekend een grote tent waar allerlei leuke en interessante workshops en activiteiten worden georganiseerd. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen zich hier creatief uitleven en tegelijkertijd leren over diverse culturen. Kinderen kunnen met papier bijvoorbeeld Chinese raamdecoratie, Indonesische schaduwpoppen of Poolse papierkunst ‘Wycinnki’ maken. Maar ze kunnen ook Hollandse klompen beschilderen, zich laten schminken en nog veel meer. Volwassenen kunnen onder andere een poging wagen Chinese kaligrafie onder de knie te krijgen of porseleinen poppen te voorzien van klederdracht uit diverse culturen. Op beide dagen wordt aan het eind van de sessies om 17.30 gezamenlijk een Latijns Amerikaanse piñata gebroken. De meeste workshops zijn gratis, maar voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd. Ook op het Forum zijn exposities te zien van traditionele kunst en gebruiksvoorwerpen uit diverse landen in Zuid-Amerika, Afrika en uit India. Bezoekers komen zo meer te weten over deze landen en de mensen die er wonen.

Opening en Parade

Zaterdagmiddag om 13.00 uur wordt het festival officieel geopend met het optreden van een Mariachiband op het podium bij de Esplanade. Direct daarna trekt een bonte parade door Almere Centrum. Mensen van verschillende nationaliteiten en culturen laten trots hun traditionele klederdracht zien terwijl ze worden begeleid door diverse muzikanten. De parade eindigt ook weer op de Esplanade.

Dit en nog veel meer is te zien, horen en beleven tijdens Connecting Cultures op zaterdag 27 en zondag 28 augustus in Almere Centrum. Kijk voor een volledig overzicht met tijden en informatie op  www.connectingcultures.nl

Over Almere Centrum

Het toonaangevende centrum van Almere is de perfecte bestemming voor een dagje winkelen. Bezoekers hebben er de keuze uit zo’n 400 winkels en horecagelegenheden. Niet voor niets is Almere Centrum uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. Je vindt er verschillende bijzondere en uitgebreide winkels van grote modenamen als ZARA, Primark, Superdry, Pull & Bear, Only for Men en H&M maar ook speciaalzaken als Bever, Vitaminstore, Rituals, KIKO Milano en Jeans Centre. De leuke kleinere winkeltjes zijn te vinden in de Passages.

Het door internationale architecten, waaronder Rem Koolhaas, ontworpen autovrije centrum ligt op slechts 20 minuten rijden van Amsterdam en het Gooi en biedt diverse parkeergarages met ruime plekken. Ook per trein is het centrum eenvoudig te bereiken. Het station ligt in het winkelgebied. Het centrum is 7 dagen per week geopend.

Almerecentrum.nl

Foto Lyla van der Kaaden

Geschreven door