Flevolands kookboek: ode aan Flevoland

Op 27 september verschijnt het kookboek ‘Sharon gaat lokaal’ met recepten van Flevolandse producten en prachtige verhalen van boeren en producenten. Het kookboek is een ode aan Flevoland.

Overhandiging

De lancering van het kookboek werd feestelijk gevierd tijdens een diner met de boeren en producenten die meegewerkt hebben aan het boek. Zij genoten van de gerechten uit het kookboek. Chef-kok Sharon de Miranda begon een zoektocht naar de mooiste producten die Flevoland te bieden. ‘Ik viel van de ene verbazing in de andere: zoveel verschillende groenten, fruit en kruiden die in Flevoland worden verbouwd. Van aardappels tot saffraan. Meer dan genoeg voor een kookboek van 100% gezonde en lokale producten. Het kookboek is een ode aan alle prachtige producten en voedselproducenten uit Flevoland’, vertelt Sharon.

Ode aan de Flevolandse boer

Voedsel en Flevoland horen bij elkaar. Op de vruchtbare Flevolandse bodem groeien veel producten van aardappels, uien  tot safraan, gember, soja en fruit zoals appels en aardbeien. Het kookboek laat iedereen kennis maken met deze Flevolandse lekkernijen. Naast de recepten staan er verhalen in van Flevolandse boeren die met toewijding aan ons eten werken. 

Flevolandse ambitie

De boeren kregen een door Sharon gesigneerd boek uitgereikt door gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Ik ben trots op dit kookboek vol met recepten van gezonde en hoofdzakelijk plantaardige Flevolandse producten. Dit  past in onze ambitie om het voedsel in Flevoland duurzaam, plantaardig en toekomstbestendig te verbouwen. Zodat het goed is voor de mens en onze planeet. Sharon laat zien dat met kleine aanpassingen je een grote impact kan hebben”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

Gezond en lekker lokaal voedsel voor iedereen

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen maar in 2050 wonen er 10 miljard mensen op deze aarde. Het is een enorme uitdaging om voldoende en gezond voedsel beschikbaar te hebben voor iedereen, zonder dat we daarmee de aarde uitputten. Op verzoek van provincie Flevoland heeft chef-kok Sharon de Miranda het ‘Menu voor de Toekomst’ ontwikkeld dat bestaat uit gezonde, plantaardige gerechten van lokaal geteelde groenten en fruit, volkoren granen, noten en peulvruchten van het seizoen. De gerechten zijn vooral ook lekker en smaakvol. In Food Forum van provincie Flevoland kunt u het menu proeven.

Waar te koop Het kookboek ‘Sharon gaat lokaal’ is te verkrijgen via de boekhandel, online en de komende periode ook bij boerderijwinkels in de provincie.

Foto’s aangeleverd.

Geschreven door