Almere opent ‘herstelplek’ toeslagenaffaire

In een voormalig kantoorgebouw in Muziekwijk opent zaterdag een centrum waar gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen praten met ambtenaren.

Niet alleen de 2400 Almeerse slachtoffers, ook anderen krijgen daar gelegenheid op gelijkwaardig niveau ervaringen kunnen uitwisselen. Het centrum Number 90 is genoemd naar het huisnummer aan de Louis Armstrongweg.

Enkele gedupeerden spelen met hun ervaringskennis als zogenoemde herstelexperts een hoofdrol. Zij zeggen als enigen echt weten wat hun is overkomen. Met die kennis willen ze meebeslissen over hoe de overheid hun herstel regelt. De dader, zoals zij de overheid zien, kan niet het probleem oplossen dat zij zelf heeft veroorzaakt, is het grondidee.

Het idee is ontwikkeld vanuit de Number Five Foundation waarin prinses Laurentien een belangrijke rol speelt. Zij is ook betrokken bij het initiatief in Almere.

In de Volkskrant zegt wethouder Froukje de Jonge: ”Het is pijnlijk dat veel mensen de overheid beschouwen als iets waarmee je in gevecht moet gaan, of zolang mogelijk buiten de deur moet houden. Wij moeten deze vicieuze cirkel van wantrouwen doorbreken.”

De gemeente heeft het initiatief met geld ondersteund. Dat gebeurt op verzoek van de gemeenteraad voor een hersteloperatie Kinderopvangtoeslagschandaal in Almere. Het project moet een voorbeeld zijn voor de rest van het land. De afgelopen vier weken heeft het initiatief al op proef gedraaid.

Geschreven door