Man die heel Almere filmde overleden

Op 79-jarige leeftijd is woensdag Cees de Lange overleden. Hij kreeg in heel Almere bekendheid als cameraman voor de eerste lokale omroep, Almere TV.

Na een succesvolle loopbaan in de offshore en boorinstallaties in het Midden-Oosten, werd hij al jong gepensioneerd. Hij kwam toen in contact met Leon Kokhuis die verantwoordelijk was voor de nieuwsuitzendingen van Almere TV. Cees de Lange kocht zelf een professionele videocamera om interviews op locatie op te nemen. Ook werkte hij mee aan live-uitzendingen vanuit de studio aan de Edestraat.

In die rol legde hij belangrijke plaatselijke gebeurtenissen vast, vaak met een politieke achtergrond. Jarenlang filmde hij items die in de gemeenteraad behandeld werden. Zijn opnames van de bestuurscrisis over omstreden declaraties in 1993 werden ook door de Vara uitgezonden.

Veel van zijn opnames zijn tegenwoordig te zien via de site van het Stadsarchief en via Beeld en Geluid. In 2009 kreeg hij een lintje, de Orde van Oranje-Nassau. (foto Frans van den Bos)

Geschreven door