Omroep Almere in de lokale krant, interview met Robert Mienstra van Almere deze week

Omroep Almere al zeven jaar onafhankelijke stadsomroep.

In de studio van Omroep Almere lichten overal beeldschermen op. Voorzitter van de stichting Cor Toorenburg laat de studio aan de Josephine Bakerstraat in Muziekwijk zien. Het laatste beeldnieuws staat online, tal van programma’s zijn on demand gratis te bekijken en te beluisteren. Met zijn studio kan hij vrijwel alles, van live opnames in de studio tot live verslag vanaf de sportvelden in Almere.

“Dat laatste gaan we weer doen als de sportwedstrijden weer mogen beginnen”, vertelt Toorenburg. “Dat is toch mooi, live radioverslag vanuit de sporthallen of de voetbalvelden, ook bij sportverenigingen die niet aan topsport doen.” Omroep Almere begon in 2014 nadat de lokale omroep RTV-Almere ter ziele ging. Sinds 2017 zit de studio van de omroep in haar bedrijfspand in Muziekwijk. “Het gaat voortvarend”, zegt Toorenburg. “Bij onze omroep werken we met 20 vrijwilligers. Ons dagelijkse lokale radionieuws maken die mensen thuis, ze hebben daar de studiofaciliteiten voor gekregen. Ze sturen alles online door en het uitzenden van hun content hebben we volledig geautomatiseerd. Dat werkt geweldig.”

Pro-Almere

Een belangrijke drijfveer voor Omroep Almere is de maatschappelijke betrokkenheid bij de stad. ” We zitten echt in de haarvaten van Almere”, zegt Toorenburg. Een van die maatschappelijke projecten is de radio-uitzending van de school Pro-Almere. “Voor de lockdown maakten we elke dag van 11.00 tot 13.00 uur een radio-uitzending met de leerlingen. Radio maken is op die school een lesonderdeel geworden. Nu komt de begeleidende leraar met de leerlingen naar de studio in Muziekwijk om de uitzendingen te maken. We bedienen daarmee een groot publiek van jongeren die het niet makkelijk hebben in de samenleving. Aanvankelijk hadden we op de school onze eigen apparatuur staan, maar inmiddels heeft de school zelf een studio aangeschaft, zo belangrijk vonden ze het daar.”

Lokaal nieuws

Naast radio- en tv-uitzendingen maakt Omroep Almere ook podcasts. Zo is er een podcast voor mensen met een beperking en de vrijwilligers gaan binnenkort zelfs boeken voorlezen in een podcastachtige constructie zodat mensen via de site luisterboeken kunnen luisteren. Ook beeldtv is te zien via de website van Omroep Almere.

“Dat wordt dagelijks door zo’n 600 mensen bekeken. We brengen lokaal nieuws, een beetje landelijk nieuws en als het voor Almere interessant is ook nieuwtjes uit Flevoland”, zegt Toorenburg. “Daarnaast hebben we onze filmproducties vanaf locatie en daar komen de live-sportverslagen dus bij. En lokaal nieuws is ook nog eens te bekijken op onze site. We staan letterlijk met de voeten in de Almeerse klei.”

On demand en live

Omroep Almere heeft in het verleden ook ingetekend op de tender voor gesubsidieerde omroep van Almere. Dat is uiteindelijk Kijktv geworden. Toorenburg heeft het gedoe in die strijd achter zich gelaten. “We zijn een gezonde omroep. Geld krijgen we via donaties, en de inzet van de vrijwilligers is voor ons goud waard”, zegt Toorenburg. “Daarbij zou de tender alleen een omroeplicentie opleveren en natuurlijk subsidie. Nu is alles bij ons via de website on demand te beluisteren en te bekijken. En als mensen dat willen is er ook live tv en radio. We zien het aantal luisteraars en kijkers gestaag stijgen. Nee, als omroep hebben we niet te klagen.”

Luisteren en kijken naar Omroep Almere: www.omroepalmere.nl

Almeerders die nieuwtjes hebben kunnen mailen naar:

redactie@omroepalmere.nl

Dit artikel is integraal overgenomen van Almere deze week

Geschreven door