Nederlanders kiezen massaal voor hoger eigen risico zorgpremie, Flevoland meest voorzichtig

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro, nu is dat bijna 40%. Flevoland is met iets minder dan 30% de voorzichtigste provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Het eigen risico verhogen kan een korting opleveren tot 300 euro per jaar. Maar liefst 64% van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt het bespaarde geld niet opzij te zetten. “Let wel op dat je bij een verhoogd eigen risico wel een buffer nodig hebt voor eventuele hogere zorgkosten”, waarschuwt Independer zorgexpert Bas Knopperts. 

De zorgpremies voor het komende jaar gaan flink omhoog en mensen zoeken manieren om daarop te besparen. Independer heeft de cijfers van de overstappers op een rij gezet en daaruit blijkt dat 38,7% van de mensen kiest voor het maximale eigen risico om zo kosten te besparen op de zorgpremie. Twee jaar geleden was dat nog 25,7%. Nu kiezen dus 1,5 keer zoveel mensen voor het maximale eigen risico. Ook zijn er regionale verschillen. In Noord Brabant kiest 43,4% van de Independer klanten voor een eigen risico van 885 euro. In de provincie Flevoland gaat het om 29,1%. Twee jaar geleden koos nog “slechts” 18,4% van de overstappers voor het maximal eigen risico.     

Twee derde van de mensen gaat het bespaarde geld niet opzij zetten

Van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt maar liefst 64% het bespaarde geld niet opzij te zetten om zo eventuele hogere zorgkosten te kunnen betalen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A insight.  Van de respondenten zegt ruim één derde (36%) dit wel te gaan doen. Ook geeft 44% van de respondenten aan soms niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen. Dit aandeel is nog hoger onder mensen die zich überhaupt zorgen maken om de zorgpremie te kunnen blijven betalen.    

Hoe werkt het eigen risico? 

Tot 385 euro betaal je de zorg uit de basisverzekering altijd zelf, maar je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. Dit kun je doen als je niet verwacht veel zorg uit de basisverzekering nodig te hebben.. In ruil daarvoor krijg je een korting op de zorgpremie die kan oplopen tot 300 euro op jaarbasis. Zorgexpert Bas Knopperts: “Maar probeer dat bespaarde geld niet meteen op te maken. Kom je onverwacht in het ziekenhuis terecht voor een dure behandeling? Dan betaal je de eerste 885 euro zelf  in plaats van de eerste 385 euro. Wel kun je vaak met de zorgverzekeraar een betalingsregeling treffen als je het geld niet meteen beschikbaar hebt”’. 

Voor welke zorg betaal je eigen risico?

Het eigen risico betaal je voor zorg uit de basisverzekering. Voor zorg uit de aanvullende verzekering geldt het niet. Sommige zorg uit de basisverzekering is ook uitgesloten

Je betaalt bijvoorbeeld geen eigen risico voor de huisarts, verloskunde, kraamzorg, wijkverpleging en zorg voor kinderen onder de 18 jaar. Goed om te weten: deze uitzonderingen zijn gelijk bij elke verzekeraar. Maar soms heeft een verzekeraar nog meer uitzonderingen. Kijk dus altijd goed in de polisvoorwaarden. 

Eigen risico verhogen: slim of niet?

Of een verhoogd eigen risico slim is, hangt af van je situatie. Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Verwacht je komend jaar weinig gebruik te maken van zorg uit het basispakket? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Ga je wel eens naar het ziekenhuis of gebruik je veel medicatie? Dan is de kans groot dat een verhoogd eigen risico juist nadelig voor je is.” Alleen de laatste zes weken van het jaar kun je overstappen van zorgverzekeraar, daarna zit je er weer een jaar aan vast. Veel consumenten nemen dan ook meteen het eigen risico onder de loep. “Het is begrijpelijk dat je kritisch kijkt naar manieren om kosten te besparen. Maar informeer jezelf altijd goed, zodat je weet waarvoor je kiest”, aldus Bas Knopperts.

Bron: Independer

Geschreven door