Ruim 11 miljoen voor Oekraïne via het Christelijk Noodhulpcluster

De actie van het Christelijk Noodhulpcluster voor hulp aan de door oorlog getroffen Oekraïners heeft tot nu toe ruim 11 miljoen euro opgebracht. Van het geld is hulp geboden aan ontheemden in Oekraïne zelf, maar ook aan vluchtelingen in de omliggende landen Roemenië en Moldavië.

Op dit moment is bijna 70 procent van het opgehaalde geld besteed. Het overige geld wordt komende tijd gebruikt voor het voortzetten van de huidige hulp en voor het winterklaar maken van vele beschadigde huizen.

Bijna 18 miljoen Oekraïners zijn inmiddels getroffen door het conflict, een derde van de totale bevolking. De mensen kampen met verlies van hun naasten door het geweld en leven in onzekerheid over hun welzijn. Ook moesten veel mensen alles achterlaten en vluchten naar een veiliger gebied.

‘In eerste instantie hebben we ons gericht op het verlenen van praktische noodhulp door mensen te helpen aan voedsel, onderdak, dekens, kleding, en hygiënische materialen. Daarnaast hebben we ook aandacht besteed aan het mentale welzijn. Mensen ervaren door het conflict veel stress en angst en zijn onzeker over hun toekomst en over het lot van hun familie’, licht Siebrand Wierda, campagneleider voor het Christelijk Noodhulpcluster toe.

De winter staat voor de deur in Oekraïne en dat betekent dat het behoorlijk koud kan worden.  Een groot deel van het bedrag dat nog over is, zal worden besteed aan herstelwerkzaamheden aan beschadigde huizen die niet meer bestand zijn tegen de kou.

Siebrand Wierda: ‘De verschrikkelijke situatie vroeg eind februari om directe actie. Dankzij massale respons vanuit heel Nederland kon het Christelijk Noodhulpcluster snel hulp bieden op de plekken waar het hard nodig was. Het conflict duurt intussen voort, er is nog steeds veel onzekerheid en hulp blijft hard nodig.’ Het Christelijk Noodhulpcluster bestaat uit Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA. Voor deze campagne nam ook Kom over en help deel aan het cluster.W

Geschreven door