Urgente woningbouw lijkt splijtzwam coalitie

Op één na alle fracties in de coalitie willen meer goedkope huurwoningen bouwen. Het gaat dan om flink meer dan wat die partijen in de woonvisie hebben afgesproken.

Alleen de VVD vindt de problemen met de wachtlijst van woningzoekenden geen reden om het aantal sociale huurwoningen te vergroten. Dat blijkt uit interviews die het ledenblad van de Almeerse PvdA heeft gehouden over wonen.

De gesprekken in Roodschrift maken duidelijk dat de CU, het CDA, de SP, Leefbaar Almere en de PvdD meer willen bouwen voor Almeerders die weinig te besteden hebben. Daarmee komt een scherpe scheiding van geesten binnen de coalitie aan het licht. Partijen die nu aan het college deelnemen willen prioriteiten in de woonvisie aanpassen.

Vooral de SP worstelt met compromissen die gedaan zijn voor het coalitieakkoord. “De SP had, net als GroenLinks en de PvdA, graag andere aantallen voor de woningbouw gezien. Vooral sociale woningbouw, daarnaar is de vraag het grootst,” zegt raadslid Eibert Draisma in Roodschrift.

De Partij voor de Dieren wijkt ook sterk af van wat de gemeenteraad in de woonvisie heeft vastgesteld. “We moeten zo snel mogelijk naar minstens dertig procent sociale huurwoningen”, zegt raadslid Kjell van Wijlandt.

Hij zegt ook: “Een gemiddelde wachttijd van ongeveer tien jaar voor een sociale huurwoning is te lang. Almere heeft met name een tekort aan twee- en driekamerappartementen. Er zijn te weinig van dat soort woningen gebouwd, terwijl er wel een stijging aan eenpersoonshuishoudens is.”

De complete interviews staan op internet: Roodschrift.nl.

Geschreven door