Renske Leijten (SP) bezoekt huurders Almere Haven

Op maandag 13 maart komt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten naar Almere. ’s Middags bezoekt ze Almere-Haven, waar de SP-afdeling Almere huurders ondersteunt in hun strijd tegen woningbouwvereniging Ymere voor groot onderhoud voor hun verwaarloosde woningen. ’s Avonds spreekt ze op een politieke bijeenkomst in debatcentrum Casa Casla.

In de wijk De Gouwen in Almere-Haven gaat Leijten samen met SP’ers uit Almere het gesprek aan met de huurders. Hun woningen zijn slecht onderhouden en kinderen hebben te maken met gezondheidsklachten door schimmeloverlast. Behalve dat daar nu een oplossing voor wordt geëist van woningbouwvereniging Ymere, pleit de SP voor het energiezuinig zuinig maken van sociale huurwoningen.

Gratis zonnepanelen voor sociale huurwoningen

Het thema gezond wonen zal ook ter sprake komen op de bijeenkomst in Casa Casla. Behalve met huurders zal daar ook een gesprek worden gevoerd met de Almeerse SP-wethouder Alexander Sprong over zijn inzet voor het energiezuinig maken van huizen en tegen “energiearmoede”. John Cocu, lijsttrekker van de SP in Flevoland, komt tijdens het avondprogramma met een plan voor gratis zonnepanelen op alle daken in Flevoland, te beginnen bij sociale huurwoningen. “Op die manier komen de klimaatsubsidies vooral terecht bij gewone mensen,” stelt Cocu.

Het bezoek van Leijten maakt deel van een tournee die de SP maakt in het kader van haar campagne ‘Nationaliseer onze energie’. Meer dan 130.000 mensen ondertekenden de volkspetitie om de energievoorziening weer in handen van de overheid te brengen. In de provincies Groningen, Utrecht en Drenthe werd een voorstel van de SP aangenomen om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om een eigen provinciaal energiebedrijf te starten. In Flevoland kreeg het voorstel vooralsnog geen steun. Leijten zegt daarover: “Wij zijn wel gewend aan de nodige weerstand. Maar opgeven doen wij nooit. Linksom of rechtsom, wij stoppen de miljarden subsidies aan Eneco, Vattenfall en Essent en verlagen de energierekening voor iedereen.”

Geschreven door