Burgemeester wil Almeerders digitaal weerbaar maken

Burgemeester Van der Loo is van plan het aantal gevallen van cybercrime onder inwoners te verminderen. Hij wil Almeerders digitaal weerbaar maken tegen cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

De burgemeester denkt daarbij ook aan het gebruik van spionagegevoelige apps. Dat staat in antwoorden van burgemeester Van der Loo op vragen van de SP over het gebruik van TikTok door ambtenaren.

De gemeente heeft het gebruik van TikTok door ambtenaren al sinds vorig jaar november verboden, schrijft Van der Loo. Vorig jaar maart kwam de gemeente met beleid over welke apps en websites zakelijk mogen worden ingezet.

Daarbij worden gemeenteambtenaren geïnformeerd welke apps zij niet mogen gebruiken.

Ook Amsterdam en Eindhoven staan het gebruik van de populaire video-app inmiddels niet meer toe.

“Bij de afweging om apps wel of niet te verbieden, kijken wij niet alleen naar spionagegevoeligheid, waar u naar verwijst, maar ook naar andere risico’s, zoals het verhandelen van gegevens voor commerciële en criminele doeleinden en het installeren van schadelijke programma’s”, aldus Van der Loo op een vraag van SP-gemeenteraadslid Ravestein.

De burgemeester voegt toe dat de gemeente continu bezig is om medewerkers van deze risico’s bewust te maken. “Onderdeel hiervan is een verplichte training in digivaardigheid voor alle ambtenaren.”

Geschreven door