IDAHOBIT op 17 mei belangrijker dan ooit | Column Claire Slingerland

IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) op 17 mei is belangrijker dan ooit vanwege de toename van geweld en discriminatie tegen LHBTI-mensen.

Aan de ene kant zijn er partijen die zich inzetten voor een inclusieve samenleving en aan de andere kant is er een luid schreeuwende tegenbeweging. Veel gehoord is dat LHBTI-mensen constant aandacht vragen en het hele ‘LHBTI-gedoe’ door de strot wordt geduwd. Wij vragen echter geen aandacht voor onszelf maar vragen aandacht voor het toenemende geweld tegen LHBTI-mensen. Zodat we veilig over straat kunnen. En dat je tegenwoordig meer LHBTI-mensen in de media ziet heeft niets met ‘door de strot duwen’ te maken maar alles met een correcte representatie van onze samenleving. Extreemrechts en ultrareligieus zijn de belangrijkste aanvoerders van deze tegenbeweging die het LHBTI-mensen steeds lastiger maakt.

Trans mensen worden het hardst geraakt

Transgender mensen worden ook nog bestreden door de Roze Leeuw (twee mannen die pretenderen een breed gedragen organisatie te zijn) die transgender mensen beschouwen als ‘niet normaal’. De TERF’s (trans-exclusionary radical feminists) staan de Roze Leeuw bij in hun antitrans strijd en pretenderen dat ze zich richten op het beschermen van vrouwenrechten. Ze stellen daarbij transgender mensen gelijk aan trans vrouwen en negeren in hun verbeten strijd dat er ook trans mannen zijn. Een woordvoerder van de TERF-organisatie Voorzij zei onlangs bij Ongehoord Nederland dat transgender mensen mannen zijn die erop geilen om een jurk aan te trekken en dat we ze vroeger travestieten noemden. Travestie iets echter iets heel anders dan transgender en zoals gezegd zijn er ook trans mannen.

Spookverhalen

Het belangrijkste spookverhaal over transgender mensen wat alle hiervoor genoemde partijen aanhangen is de bewering dat mannen hun geslacht laten aanpassen om zo vrouwen lastig te kunnen vallen in kleedkamers. Bij een kleedkamer wordt nooit naar je paspoort gevraagd. Dus alleen daarom al is het een onzin argument. En wanneer iemand die vrouwen lastig wil vallen, zijn gegevens laat aanpassen, dan krijgt hij een nieuw rijbewijs en paspoort en worden zijn gegevens bij alle overheidsinstanties en medische instellingen aangepast. Het lijkt me sterk dat aanranders dit doen. Dat het vermeende misbruik niet voorkomt rapporteerde ook de VN-rapporteur voor de mensenrechten van LHBTI-personen.

Daarnaast maken alle anti-LHBTI partijen zich ook enorme ‘zorgen’ om transgender mensen omdat er zoveel mensen spijt zouden hebben na hun transitie. De schatten. Eerst verzinnen ze van alles om transgender mensen zwart te maken vervolgens maken ze zich ‘zorgen’ Die ‘zorg’ is echter ongegrond want onderzoek wijst uit dat 98% helemaal geen spijt heeft na transitie.

LHBTI-mensen op het verdachtenbankje

Het wapen wat steeds vaker tegen LHBTI-mensen wordt ingezet is de connectie die gelegd wordt met pedofilie. Het is een tactiek die in het verleden vaker werd ingezet. Je zag het gebeuren met de hetze tegen Pim Lammers eerder dit jaar door Civitas Christina. De beschuldiging aan het adres van Lammers werden door influencers overgenomen met doodsbedreigingen aan zijn adres tot gevolg, waarna hij zich terugtrok als schrijver van Kinderboekenweekgedicht. Bij de anti drag queen demonstratie onlangs in Rotterdam zag je het ook terug. Daar liepen mensen rond met borden waarop stond ‘Genderideologie = pedofilie’. Iets als ‘genderideologie’ bestaat helemaal niet. Het is een tactiek om te ontkennen dat er werkelijk trans mensen bestaan door gender los te koppelen van identiteit en het te presenteren als een ideologische gedachte.

Bij de drag queen demonstratie stonden tegenstanders woedend, bonkend op de ramen, voor de deur en moesten de drag queens onder begeleiding van de politie het gebouw verlaten waar ze zojuist in een goede sfeer verhaaltjes hadden voorgelezen. Maar wat is de volgende stap? We kunnen niet wachten tot er slachtoffers vallen.

Als samenleving moeten we ons blijven inzetten voor gelijke rechten en acceptatie van LHBTI mensen, niet alleen op IDAHOBIT, maar elke dag van het jaar. We moeten blijven vechten tegen discriminatie en onverdraagzaamheid, en ons uitspreken voor liefde en inclusie.

In het kader van IDAHOBIT draait op 17 mei in de Nieuwe Bibliotheek de film ‘Uit het leven’. Tim Dekkers en Henk Burger onderzoeken in deze film waarom zo veel mensen in de LHBTIQ+-gemeenschap uit het leven stappen.

Claire Slingerland maakt documentaires over LHBTI-onderwerpen met als doel te komen tot een bredere acceptatie. Daarnaast is Claire bestuurslid bij Winter Pride Almere en geeft ze gastlessen op middelbare scholen over seksuele gerichtheid en genderidentiteit.

Geschreven door