Een pioniersstad om trots op te zijn | Column Claire Slingerland

Dat Almere City FC is toegetreden tot de ere-divisie is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. De landelijke kranten schreven erover en vielen in hun berichtgeving helaas weer terug in hun hooghartige kijk op Almere.

De Volkskrant kopte ‘Eindelijk heeft Almere weer iets om trots op te zijn’. Terwijl we in Almere heel veel hebben om trots op te zijn. De kop was nog mild in vergelijking met de kop van het NRC: ‘Lelijkste stad van Nederland’ zoekt iets om trots op te zijn’. Deze kop getuigt van een gebrek aan respect en begrip voor onze stad.

Het Noord Hollands dagblad deed onlangs onderzoek naar wat de lelijkste stad van Nederland is. Daar kwam Lelystad als ‘winnaar’ bij uit de bus gevolgd door Velsen, Helmond, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Almelo, Hoofddorp en Den Helder. En hoewel Almere niet eens in deze volstrekt arbitraire lijst voorkwam, vraag ik me af waarom de redacties van onze hoofdstedelijke kranten niet apetrots zijn op Almere.

Een stad van betekenis

Laten we eens kijken naar wat Almere werkelijk is. Het is een prachtige stad die zich onopgemerkt tot een stad van betekenis aan het ontwikkelen is. Het is een stad waar ruimte is voor nieuwe ideeën, waar we soms jammerlijk falen, maar waar we ook weer opstaan en nieuwe wegen inslaan. Helaas lijkt de aandacht vaak vooral gericht te zijn op onze mislukkingen. Maar laten we niet vergeten wat we in slechts bijna 50 jaar hebben bereikt, iets wat nog nooit eerder in Nederland is vertoond.

Als we teruggaan in de tijd en kijken naar hoe Amsterdam eruitzag toen het 50 jaar bestond, dan was het niet veel meer dan een paar houten huizen. Natuurlijk was het een andere tijd en is het geen eerlijk vergelijk, maar het benadrukt wel de ongelooflijke prestatie die Almere heeft geleverd. In slechts een halve eeuw hebben we een stad opgebouwd die bruist van energie, vol innovatieve architectuur en vol mogelijkheden

We moeten trots zijn op Almere. Trots op onze pioniersgeest, onze durf om nieuwe wegen in te slaan en onze bereidheid om risico’s te nemen. Almere verdient respect, waardering en erkenning voor wat het is: een stad die zichzelf op de kaart zet en een inspiratiebron vormt voor andere steden.

Claire Slingerland is filmmaker, gastdocent en columnist bij Omroep Almere

Geschreven door