Illegale tv-dienst in Stad ontmanteld

Bij een grootscheepse inval in een bedrijfspand aan de Vlaardingenstraat in Stad zijn dinsdagmiddag verschillende mensen aangehouden. De FIOD en het Openbaar Ministerie haalden een illegale tv-dienst uit de lucht.

De tv-dienst werd voornamelijk verkocht via belwinkels tegen contante betaling. Voor een abonnement van ongeveer 10 euro per maand konden abonnees toegang krijgen tot een breed scala aan films, series en TV-zenders, waaronder populaire platforms zoals Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en meer dan 10.000 andere kanalen. De TV-dienst had honderdduizenden abonnees en werd beheerd vanuit een datacenter in Den Helder. Gelijktijdig met de actie in Almere werd dat bedrijf gesloten. Alle illegale abonnementen werken niet meer.

Hoewel de techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, op zichzelf legaal is in Nederland, is het strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten waarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Hiermee worden de rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations geschonden. Het aanbieden en kijken naar illegale IPTV is dus strafbaar.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Om deze reden zijn bedrijfspanden en woningen in Den Helder, Almere, Hengelo en Amsterdam doorzocht op de aanwezigheid van contant geld.

Dit recente optreden van de autoriteiten benadrukt opnieuw het belang van de strijd tegen illegale IPTV en het beschermen van auteursrechten en naburige rechten in de entertainmentindustrie. Het illegaal aanbieden en gebruiken van IPTV-diensten ondermijnt niet alleen de rechten van de contentmakers, maar heeft ook een negatieve invloed op de industrie als geheel. Waarschijnlijk bleven gisteren duizenden tv-toestellen in het land op zwart.

Geschreven door