Personeel Tomin dreigt met acties

Personeel van leerwerkbedrijf Tomin gaat mogelijk actie voeren uit onvrede over slechte betaling. De werknemers vrezen ook voor het behoud van hun baan.

Tomin werkt voor Almere en plaatsen in ’t Gooi en geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende baan. In Almere zorgt het personeel onder andere voor het groenonderhoud. Volgens FNV Sociale Ontwikkelbedrijven hebben de werknemers geen spat vertrouwen in de directie.

Onder de cao vallen stafmedewerkers en werknemers die zorgen voor de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking. FNV-bestuurder Joost Kaper zegt dat Tomin de werknemers slechts vijf procent meer loon biedt maar ondertussen wel de prijzen aanpast aan de inflatie.

Volgens de vakbond lijkt het er ook steeds meer op alsof Tomingroep een vertragingstactiek hanteert. De vorige cao voor de werknemers in dienst van de Tomingroep is al vorig jaar maart verlopen. Ook de afgesproken nieuwe koers van het bedrijf, de omvorming naar een volwaardig leerwerkbedrijf, lijkt maar niet van de grond te komen.

Kaper: “Wat we nu zien is dat er steeds meer werkzaamheden worden afgestoten. Dat betekent dat er straks een leerwerkbedrijf staat met nauwelijks variatie in werkzaamheden. Zo ga je niet met je werknemers om.”

De vakbond hekelt ook de rol van de gemeente Almere. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering en de bijbehorende kosten van de Wet Sociale Werkvoorziening en de Participatiewet. Almere weigert tekorten van Tomin op te vangen, zoals veel andere gemeenten doen. Dat gaat volgens de bond ten koste van de lonen en van de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking. (archieffoto)

Geschreven door