Welcome app: een digitaal platform voor integratie in Almere

Sinds 17 april hebben (Oekraïense) nieuwkomers de mogelijkheid om de Welcome app te gebruiken. Nieuwkomers krijgen op deze manier laagdrempelig toegang tot relevante informatie en activiteiten en kunnen daarnaast via de app in contact komen met Nederlanders uit de buurt.

Op de app bieden lokale initiatieven en organisaties uit Almere activiteiten aan, zoals taallessen in de buurt, een concert of voetbalcompetitie of tekenles. 

Je thuis voelen

Welcome app heeft de missie er samen voor te zorgen dat alle nieuwkomers met een vluchtachtergrond welkom zijn en zich thuis voelen. Hoe zorgen we ervoor dat ons gedeelde thuis, Nederland, voor iedereen een thuis is? Een thuis creëer je niet alleen, maar samen met anderen. Welcome app doet dit door te luisteren, gelijkwaardige ontmoetingen te stimuleren en informatie en contacten toegankelijk te maken. 

Nieuwkomers kunnen in de app filteren op interesses en locatie en de app in de eigen taal instellen. Hierdoor is het mogelijk activiteiten en informatie te vinden die voor hen van belang is en op deze manier meer regie te krijgen over hun eigen integratieproces. Ook speelt de app een verbindende factor. Door samenwerkingen op het platform tussen de gemeente, lokale organisaties, inwoners en nieuwkomers is het mogelijk elkaar aan te vullen, betere inzichten te verkrijgen en gezamenlijk meer impact te maken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Almere voor iedereen als een thuis voelt.

Feestelijke opening

Vorige maand is er een feestelijke opening geweest die is georganiseerd door de gemeente Almere, Welcome app en Avanti. Honderden Oekraïners sloten aan om Oekraïens te eten, oud Hollandse spellen te spelen, een talkshow bij te wonen, te dansen bij de Oekraïense dj én om de app te downloaden of vragen te stellen bij de helpdesk.Toekomstige activiteiten en evenementen zullen worden aangeboden in de app. Iedereen is welkom!

De app is gratis te downloaden

De app is gratis te downloaden in de Google Play Store of App Store voor nieuwkomers en Nederlanders die graag in contact komen met nieuwkomers. Als Nederlandse ‘’local’’ kun je namelijk de app ook downloaden en via de app vragen beantwoorden of in contact komen met nieuwe (Oekraïense) bewoners van Almere. 

Welcome app is naast Almere ook verkrijgbaar in Dordrecht, Tilburg, Venlo en Leiden. Lokale organisaties kunnen zich ook gratis aansluiten op de web-app versie van de app. Wil je met Welcome app in contact komen? Stuur een mail via info@welcomeapp.nl.

”Fotografie: Nooij Photography”

Geschreven door