Bewoners noodopvang verliezen dak boven hoofd

Enkele bewoners van de noodopvang van woningcorporatie Dudok in Poort dreigen per 1 juli op straat komen te staan. Zij kregen twee jaar geleden onderdak in het Dudok Corporatie Hotel, waar ze na die contractperiode weg moeten.

Complex De Driehoek biedt voor steeds twee jaar onderdak aan Almeerders die plotseling geen huis hebben. De 23 bewoners hebben geen zorgindicatie en geen urgentie. Vaak gaat het om gedupeerden van een echtscheiding en zelfs hele gezinnen.

Omdat zo’n tien mensen er nu twee jaar verblijven, moeten ze vertrekken, terwijl er door de hoge woningnood nog geen definitieve oplossing voor hen is. De SP in de gemeenteraad heeft daarover alarm geslagen. Volgens raadslid Ans Kreelekamp gaat het om een “schrijnende situatie”.

De gedupeerden verkeren in de vreemde situatie dat ze geen urgentie kunnen aanvragen, omdat ze formeel een dak boven hun hoofd hebben. Wethouder Julius Lindenbergh erkent dat dit een “weeffout” in het beleid van de gemeente is. Hij wil zien of er een mouw aan gepast kan worden.

Probleem daarbij is dat de gedupeerden niet langer op het adres kunnen blijven omdat daarmee het concept van het noodhotel in gevaar komt. Als bewoners niet na twee jaar vertrekken kunnen in andere noodgevallen geen hulp worden geboden.

Geschreven door