Dekt jouw verzekeraar de kosten in het buitenland?

Met de zomervakantie in aantocht, is het logisch dat je voorzichtig vast begint met de voorbereiding. Nu is het inpakken van de koffers misschien nog iets te veel van het goede, maar is het wel aan te raden om je vast te verdiepen in andere zaken. Hierbij kun je denken aan je verzekeringen, hoe laat je ongeveer zou moeten vertrekken en niet te vergeten of je wellicht toch een extra koffer bij moet boeken omdat je partner een paar extra schoenen en de stijltang toch mee wil nemen. Kortom, reden genoeg dus om tijdig te beginnen met de voorbereiding. Een belangrijk punt in deze voorbereiding is het checken van je verzekeringen. Stel dat je naar Spanje gaat, dan is het wel prettig te weten of je verzekeraar dezelfde dekking biedt, als welke je in eigen land geniet.

Autoverzekering met buitenlanddekking

Ga je met de auto op vakantie, dan zit je er niet op te wachten dat je ergens in een Spaanse stad wordt aangereden door een ‘local’. Niet alleen is dit qua taal vaak een enorme uitdaging om hier samen goed uit te komen, maar kan het ook zorgen voor enorme kosten. Vooraf je autoverzekering vergelijken ten opzichte van andere aanbieders kan een hoop ellende voorkomen. Vooral in het buitenland, waar je de wegen niet kent en ook de mensen net even iets anders rijden, zit een ongeluk in een klein hoekje. Je kunt dan maar beter zeker weten dat de schade wordt vergoed, dan dat je straks nog even een flinke nota krijgt en je vakantie ineens een stuk duurder wordt. Raadpleeg daarom dus ook altijd je verzekeraar, zodat je met hen kunt afstemmen wat de beste keuze is en of je eventueel een aanvullende dekking nodig hebt.

Hoe zit het met je zorgverzekering?

Blijkt dat je autoverzekeraars niet standaard een buitenlanddekking biedt, dan kun je je auto direct verzekeren na een  telefoontje of mail, maar hoe zit het met je zorgverzekering? In Nederland is iedereen van 18 jaar of ouder verplicht minimaal een basisverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten, waardoor je alleen te maken hebt met een eigen risico van minimaal 385 euro per jaar. Nu worden de kosten voor zorg zelf in het buitenland wel vergoed door je zorgverzekeraar, maar vallen medicijnen en andere zaken hier niet onder. Het is dus van belang om dit vooraf goed na te kijken, zodat je zeker weet dat je niet voor enorme onnodige kosten komt te staan.

Reis- en annuleringsverzekering

Omdat je huidige verzekeraar niet alles dekt, is het belangrijk ook een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Mocht er onverhoopt dan iets gebeuren, dan worden de kosten door je verzekeraar vergoed. Hierbij kun je denken aan het kwijtraken van je koffer of een vertraging waardoor je de vlucht mist. Kortom, wel zo handig dus. Deze verzekeringen kun je vaak eenvoudig bij het boeken van je vakantie afsluiten, maar je kunt dit ook afzonderlijk doen via je huidige verzekeraar voor bijvoorbeeld je auto.

Geschreven door