Wespenbestrijding steekt raadslid

Wespen zouden in Almere vrij spel moeten krijgen en niet meer met gif bestreden worden. Raadslid Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren vindt de steekwespen mooi en nuttig in het ecosysteem en wil dat ze niet verdelgd worden.

Wespen worden volgens hem te vaak wel bestreden zonder dat zij een probleem vormen. En ze worden door commerciële bedrijven gedood met gif, terwijl er ook minder schadelijke methoden zijn.

Hij stelt dat in vragen over de bestrijding van wespen. Vorig jaar werd in Almere in 52 gevallen een bedrijf ingeschakeld om wespennesten te verwijderen. Volgens hem verdienen wespen bescherming. Ze hebben net zoveel bestaansrecht als andere dieren, voert hij aan.

Bijen worden in Almere niet meer bestreden omdat zij een beschermde status kregen. In gevallen van overlast wordt een imker ingeschakeld die de bijen verplaatst. Wespen zijn niet beschermd.

Van Wijlandt vraagt het college of in gevallen dat wespenbestrijding om wettelijke reden toch nodig is, verdelging niet de enige optie kan zijn. Verplaatsing of met rust laten vindt hij redelijke opties.

Geschreven door