Afscheid van Ruan en weer een horecaconcept erbij. De verarming van het winkelaanbod.

In de afgelopen jaren verdwijnen geleidelijk steeds meer speciaalzaken uit het centrum ten koste van horecaconcepten. Hobbywinkel Ruan kondigt aan na meer dan 30 jaar de deuren te moeten sluiten en tegelijkertijd opent een Bubble tea concept zijn achtste winkel in ons centrum.

Speciaalzaken hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in ons centrum. Ze waren de plekken waar je unieke producten, ambachtelijke goederen en persoonlijke service kon vinden. Denk aan platenzaak ‘t Oor. Dat was meer dan een muziekwinkel. Het was een plek waar mensen samenkwamen om over muziek te praten en er traden regelmatig bandjes op. Nu zit er een hamburgerzaak waar brommertjes af en aan rijden om hamburgers te bezorgen. De speciaalzaken die vroeger in het circus zaten hebben ook allemaal plaats gemaakt voor ketens of horeca. Deze speciaalzaken voegden karakter toe aan de jonge stedelijke omgeving van Almere en werden vervangen door eenheidsworst.

Hoge huur

Helaas hebben veel van deze speciaalzaken het moeilijk gekregen vanwege de stijgende huurprijzen. Met de toenemende populariteit van online winkelen en de dominantie van grote winkelketens, worstelden de kleine speciaalzaken om te concurreren en hun bedrijf levensvatbaar te houden. Voor velen was het simpelweg niet langer mogelijk om op te boksen tegen de economische druk.

Het gevolg is een verarming van het winkelaanbod in het centrum. Waar er ooit een diverse mix van winkels was, vind je nu vaak een overvloed aan soortgelijke horecaconcepten die weinig onderscheidend vermogen bieden of pop up stores. Dit verlies van diversiteit tast de charme en identiteit van onze jonge stad aan.

Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, is het essentieel dat de gemeente en vastgoedeigenaren samenwerken om een gezond en gevarieerd winkelaanbod te behouden. Het ondersteunen van kleine ondernemers met redelijke huurvoorwaarden en het stimuleren van initiatieven om speciaalzaken te behouden, is van cruciaal belang om de unieke aantrekkingskracht van het centrum te behouden.

Koop lokaal

Bovendien kunnen consumenten ook een rol spelen door bewust lokaal te winkelen en hun steun te geven aan de speciaalzaken die nog steeds standhouden. Elke aankoop bij een lokale speciaalzaak draagt bij aan het behoud van de diversiteit en de levendigheid van het centrum.

Op zich heb ik niets tegen hippe horecaconcepten maar meer balans met speciaalzaken maakt een aantrekkelijk en gevarieerd stadscentrum. Door gezamenlijke inspanningen kunnen we voorkomen dat onze winkelgebieden verder verarmen en hun eigenheid verliezen. Laten we koesteren wat we hebben en samenwerken om de vitaliteit en charme van ons centrum te behouden.

Claire Slingerland is filmmaker en columnist bij Omroep Almere

Geschreven door