Binnenkort meer kunst in openbare ruimte zien?

In Almere binnenkort meer kunst in de openbare ruimte zien? De digitale kunst tour-app van DDAMA (Dutch Digital Art Museum Almere) biedt kansen voor kunstenaars en voor lokaal en wereldwijd gebruik. Bovendien wordt kunst zo toegankelijk voor meer mensen.

De werking van de VR-augmented Dutch Digital Art-app is vergelijkbaar met Pokémon Go: met de app en de camera van je telefoon kun je virtueel objecten ontdekken tijdens een wandeling buiten. Je ziet kunst in de openbare ruimte via Augmented Reality in de app.

Een aantal geïnteresseerden testten de bètaversie van de DDAMA-app vrijdag 18 augustus in Almere Centrum. Met de app kun je straks virtueel om de getoonde kunst heen lopen en je kunt er zelfs mee op de foto. Op pleinen en bij de kermis zochten de testers kunst objecten met hun telefoon. Paddo’s bij de kermis en aliens boven het Weerwater die de Kunstlinie bestormen? Leuk om zo kunst buiten te kijken alleen of samen.

Kunst toegankelijk maken
Kunst buiten maakt deze toegankelijk voor iedereen en behoeft geen duur gebouw. De virtual reality app is door DDAMA ontwikkeld onder leiding van Jan Coenen, vrijwilliger bij DDAMA, samen met studenten van hogeschool Windesheim. De kunst van Coenen is gebruikt in de VR-tour test-app.

Expositiekansen voor kunstenaars
De app kan werk van meer kunstenaars toegankelijk maken voor een groot publiek. Grondwerk en vergunningsprocedures zijn niet nodig om de kunst buiten te tonen. Meer kunstenaars kunnen een podium krijgen en meer mensen kunnen ervan genieten. Met hulp van de DDAMA-VR-app kunnen we snel meer kunst in de openbare ruimte van Almere zien. Steun aan de doorontwikkeling van de app biedt bijvoorbeeld Flevolandse kunstenaars meer kansen om hun werk te tonen. Wie helpt?
.
De app VR-augmented Dutch Digital Art is te vinden in de Playstore. (Nu nog alleen voor Android beschikbaar.)
Lees en luister interview omroep Flevoland met Jan Coenen https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/345297/nieuwe-app-is-soort-van-pokemon-go-maar-dan-voor-kunst 

Geschreven door