Gevaarlijke mug gedijt bij bandenbedrijf in Buiten

In juli zijn bij inspecties bij een bandenhandel aan de Dukdalfweg tijgermuggen gevonden. De gevaarlijke mug kan meer dan twintig soorten virussen verspreiden.

De afgelopen anderhalve  maand heeft de Nederlandse Voedsel- en  Warenautoriteit (NVWA) tijgermuggen gevonden bij zeven bedrijven die gebruikte banden importeren. Het gaat behalve om het bedrijf in Buitenvaart onder meer om bedrijven in Lelystad en Emmeloord. Bij alle bedrijven gaat om vondsten die al meerdere jaren plaatsvinden, soms meer dan tien jaar.

De tijgermug komt van oorsprong uit Azië en kan virusziekten verspreiden, waaronder knokkelkoorts ofwel dengue, zika en chikungunya. De import van gebruikte banden uit landen waar de tijgermug voorkomt is een belangrijke invoerroute.

Daarom heeft de NVWA bij deze bedrijven al sinds 2010 vallen staan. De preventieve voorschriften waar de bedrijven aan moeten voldoen betreffen onder andere droge import en droge opslag van de banden. Zonder water kunnen de mogelijk in de banden aanwezige eitjes zich niet ontwikkelen tot muggen. Toch worden bij een aantal bandenbedrijven bijna ieder jaar tijgermuggen aangetroffen.  

Dit is het vijfde jaar dat in Almere tijgermuggen zijn aangetroffen.

Geschreven door