Ondernemers in Almere kunnen weer geld besparen op energie

Kijken we naar 2022 en 2023 dan zien we dat het dagelijks leven in vergelijking met de jaren ervoor een stuk duurder is geworden. Voor zowel inwoners als ondernemers in Almere en omgeving betekent dit onder andere dat de energierekening veel hoger is dan in de periode daarvoor. Met een grootzakelijk of mkb energiecontract was en ben je vandaag de dag flink wat duurder uit dan een aantal jaren geleden. Gelukkig is er momenteel wel weer wat meer ruimte voor het scoren van goede aanbiedingen en het besparen van geld op het zakelijke energiecontract. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Overstappen van energiecontract loont in de meeste gevallen

Een van de manieren om geld te besparen op je zakelijke energierekening is namelijk om over te stappen op het moment dat dat mag en kan. Aan ieder energiecontract zit een einddatum; de datum waarop je van energiecontract kunt wisselen. Wanneer je altijd voor die einddatum overstapt, hoef je je geen zorgen te maken over hoge verlengingstarieven waarmee je energierekening onnodig hoog wordt. Omdat zakelijke energieleveranciers eigenlijk altijd wel nieuwe klanten willen trekken, zullen ze vrijwel altijd goede aanbiedingen hebben. In het afgelopen jaar leken die aanbiedingen even wat minder goed vindbaar; toen de energietarieven door onder andere de oorlog in Oekraïne enorm gestegen waren. Maar: nu zijn veel energieleveranciers langzaam maar zeker weer met aanbiedingen aan het strooien om jou als zakelijke klant te trekken. Grote kans dat je daarmee goedkoper uit bent voor je energie zakelijk dan wanneer je blijft hangen.

Neem je zakelijke energieverbruik onder de loep

Overstappen dus op het moment dat dat mogelijk is. Kijk daarnaast eens kritisch naar je zakelijke energieverbruik. Feit is dat het afnemen van energie duurder is dan bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden – ook voor ondernemers. Door zelf minder energie te verbruiken, zorg je ervoor dat je energierekening lager wordt zonder dat de energietarieven dat zijn. Ga op de werkvloer eens op zoek naar grote energieslurpers, zoals oude koelkasten, grote kopieerapparaten en andere grote machines. Hebben jullie alle apparaten nodig? Doe de energieslurpers weg die je toch niet gebruikt. En kan het grootste deel van die apparaten worden vervangen door energiebesparende apparatuur dat niet ontzettend veel energie verbruikt? Schaf daarnaast een slimme thermostaat aan om zo waar je maar bent te checken wat je verbruikt. Met een slimme thermostaat krijg je door de bijbehorende app een beter inzicht in je zakelijke energieverbruik en kun je ook beter anticiperen op wat je verder verbruikt. Ideaal!

Wek je eigen groene stroom op met zonnepanelen

Tot slot is er nog een slimme manier om uiteindelijk geld te besparen op je zakelijke energie. Door zonnepanelen aan te schaffen, wek je namelijk je eigen groene stroom op – direct uit de zon. Omdat de zon een gratis energiebron is, hoef je geen geld te betalen voor je eigen opgewekte zonne-energie. Natuurlijk moet er wel eerst een investering worden gemaakt, omdat er zonnepanelen en een omvormer moeten worden gekocht. Maar: gemiddeld is zo’n investering er al binnen acht tot tien jaar uit. Zonnepanelen gaan ook nog eens gemiddeld 20 tot 25 jaar mee! Dat betekent dat je nog heel lang kunt profiteren van gratis energie direct uit de zon. Een voordeel dat daar mooi bij meegenomen is, is dat je op deze manier ook nog eens goed bezig bent voor een betere wereld. Bij de productie van groene energie komt namelijk veel minder schadelijk CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Groener ondernemen past helemaal in de moderne samenleving waarin steeds meer vraag is naar duurzaamheid.

Geschreven door