Bewonersgroepen willen betrokkenheid afdwingen

Almeerders moeten vaker en meer betrokken worden bij besluiten van de lokale politiek. Dat verlangt een groep bewonersorganisaties in de stad.

Ze dringen in een petitie aan op open, toegankelijke en transparante gesprekken. De kloof tussen gemeente en bewoners groeit, wat het vertrouwen en de opkomst bij verkiezingen schaadt, staat in de motivatie van de petitie. Die is door ruim 900 mensen getekend en wordt donderdagavond aan de gemeenteraad aangeboden.

Ze vinden dat transparantie ver te zoeken is. “Wat doet dit college om het vertrouwen in de Almeerse politiek terug te winnen en wat is participatie waard als afspraken te gemakkelijk terzijde worden geschoven of achteraf anders worden uitgelegd” vragen de opstellers van de petitie.

De groepen hebben kritiek op zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad. Die moeten er volgens hen voor zorgen dat de gemeente, bij nieuwe voornemens en ontwikkelingen, het gesprek met bewoners aangaat in hun eigen omgeving.

Besluitvorming dient pas plaats te vinden na het voeren van het gesprek met bewoners, met behoud van inspraakmogelijkheden, stellen de wijkorganisaties. De betrokkenheid van burgers moet ook worden vastgelegd in een overeenkomst.

Geschreven door