Almeerse onder vuur over kostbare kunst

De Almeerse kunsthistoricus Ans van Berkum is opnieuw in opspraak geraakt door de verkoop van waardevolle tekeningen. Het werk van outsider-kunstenaar Willem van Genk zou zij onrechtmatig verkregen hebben, schrijft het AD.

Van Berkum (70) geldt als deskundige van het werk van Van Genk. NRC schrijft dat zij via een galerie in Straatsburg tekeningen van de kunstenaar te gelde maakt. Dat geld zegt ze nodig te hebben voor de kosten van rechtszaken waarin ze verwikkeld raakte.

In Almere was Van Berkum directeur van architectuurcentrum Casla aan het Deventerpad in Stad. Veel langer al verdiept ze zich in het werk van Van Genk. Ze schreef over hem en hielp als directeur van het Zwolse museum De Stadshof met het opruimen van zijn huis. Ze verzamelde materiaal zoals treinkaartjes en kladjes voor een tentoonstelling en onbewust nam ze zestig tekeningen op papier mee naar huis.

De kunstwerken zouden enkele tonnen waard zijn. Van Berkum raakte al eerder in diskrediet toen haar museum fraude pleegde met Museumjaarkaarten. Volgens het AD kocht het museum zelf kaarten en personeel haalde die door de scanner, wat een ton opleverde.

De tekeningen die zij thuis bewaarde zouden eigendom zijn van een stichting die zij mede oprichtte. Nu zegt ze in de krant de kunst niet over te dragen omdat in de verhouding met de stichting “belangrijke dingen zijn misgegaan”.

Zij zegt dat ze de tekeningen met instemming van de familie heeft meegenomen. Ze wil met het materiaal een kunsthistorische bijdrage leveren aan de erkenning van Van Genks talent.

Eerder schreef Van Berkum een boek over markante objecten in Almere en een architectuurgids van de stad. (foto: pagina uit NRC)

Geschreven door