Clubs dupe van misbruik sportterreinen

Sportaccommodaties in Almere worden veelvuldig misbruikt voor commerciële activiteiten. Bovendien vinden er op grote schaal vernielingen en vervuiling plaats.

Sportclubs zoals AS80, Forza Almere en FC Almere zijn daarvan het slachtoffer. De faciliteiten waarvoor zij de gemeente betalen, lopen schade op terwijl andere gebruikers niet bijdragen aan de kosten. Als er geen wedstrijden gespeeld worden houden mensen er soms barbecues en laten troep en kapot glaswerk achter.

De sportclubs die vaste gebruikers zijn, draaien op voor de kosten van vernielingen. Veelvuldig worden banken en complete dug-outs vernield. Zelfs worden afgesloten materiaalkisten opengebroken en leeggeroofd.

Vandalisme is al veel langer een probleem. Recenter is het medegebruik van particuliere voetbalclinics waarmee hoge bedragen verdiend worden. Ook zijn er commerciële puppycursussen die van de velden gebruik maken. Sportclubs signaleren soms hondenpoep tussen hun doelpalen.

Tijdens de Politieke Markt van donderdagavond hebben Leefbaar Almere en de VVD deze situatie aangekaart. Zij constateren dat het beleid om de sportvelden voor iedereen permanent open te stellen, misbruikt wordt. Wethouder Julius Lindenbergh wil rigoureuze maatregelen vermijden omdat goedwillende gebruikers de dupe dreigen te worden van vandalen. Toch gaat hij onderzoeken om cameratoezicht, andere hekken en verlichting met sensoren middelen zijn om schade te voorkomen.

Hij bekijkt ook of het mogelijk is commerciële mede-gebruikers van de velden te laten meebetalen. (archieffoto)

Geschreven door