Nieuwe regeling biedt uitkomst voor ondernemer met belastingschuld

Succesvolle sanering door samenwerking diverse instellingen

Een indrukwekkende reddingsactie voor een onderneming met meerdere filialen heeft geleid tot een opmerkelijk resultaat: de aanzienlijke belastingschuld is met vele tonnen teruggebracht. Dankzij een geslaagd samenwerkingsverband onder regie van Okkerse & Schop Advocaten kan de onderneming weer groeien.

Tijdens de coronapandemie kwam de goed draaiende zaak in zwaar financieel weer terecht. De onderneming kwam stil te liggen tijdens de lockdowns en moest daarna belasting aflossen, die in sommige gevallen hoger was dan de winst die de ondernemer maakte. Dit zorgde voor enorme liquiditeitsdruk, waardoor zijn onderneming in gevaar kwam.

Nieuwe regeling
Om de ondernemer te ondersteunen, maakte Phuong Nguyen gebruik van een nieuwe regeling van de Belastingdienst, die specifiek gericht is op ondernemers die zwaar zijn getroffen door corona. Na een grondige analyse van de financiële geschiedenis van de onderneming, verleende de Belastingdienst zijn medewerking. Nguyen bereikte in samenwerking met andere partijen uiteindelijk een doorbraak, waardoor de belastingschuld kon worden teruggebracht tot slechts een klein percentage van de oorspronkelijke schuld.

Enorm blij met het resultaat
Okkerse & Schop Advocaten werkte samen met George Engel van Vrijzathe Bedrijfsfinancieringen en kreeg hulp van onder andere Geldfit Zakelijk, het Zelfstandigenloket Flevoland en de NVVK (de landelijke branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening). Samen met hen vond het advocatenkantoor de oplossing voor de financiering van de sanering. George Engel: “We raakten zo nauw betrokken bij deze casus, dat we enorm blij waren met het resultaat. De ondernemer heeft weer een goede cashflow die gebruikt kan worden voor de groei van zijn onderneming. Hij kan zijn financieringsverplichtingen en de nieuwe lening die gesloten is om de sanering rond te krijgen ruimschoots betalen.”

Maatschappelijk belang
“Deze casus laat goed zien wat er allemaal mogelijk is als je veel schulden hebt,” zegt Nguyen, “in plaats van een faillissement aanvragen. Het gaat verder dan enkel het redden van een onderneming. Het heeft ook een maatschappelijk belang, omdat hierdoor waardevolle werkgelegenheid behouden is gebleven. Het betreft hier immers een goede ondernemer met echte ondernemerskwaliteiten en een levensvatbare onderneming, die nu weer vol vertrouwen kan doorgroeien.”

Tijd is erg belangrijk bij een schuldsaneringstraject, legt Nguyen uit: “Voordat we in gesprek gingen met de crediteuren, hadden we al veel voorbereidend werk verricht. Dat scheelde ons tijd. Maar de ondernemer had ook een lopende NOW-terugbetaling bij het UWV, en een onverwachte beleidswijziging bij het UWV zorgde helaas voor vertraging in het saneringstraject.”

Succesvolle doorstart
Deze inspirerende samenwerking toont aan dat er voor ondernemers die in zwaar weer verkeren licht aan het einde van de tunnel kan zijn. Dankzij de juiste expertise en de nieuwe regeling van de Belastingdienst, maakten Okkerse & Schop Advocaten en haar partners een succesvolle doorstart mogelijk voor een ondernemer met een torenhoge schuld.

Nguyen roept ondernemers met coronaschulden of schuld door andersoortige pech op om hulp te zoeken. “Er is een heel scala aan rechtsmaatregelen en procedures die je kunt inzetten op het moment dat je niet verder kunt. Heb je een levensvatbare onderneming, dan is een goede afwikkeling van de schuldsanering heel goed mogelijk. En hoe sneller je je aanmeldt, hoe groter de kans is dat we op tijd zijn.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mr. Phuong Nguyen, advocaten@okkerse-schop.nl , 036 – 5346220

Geschreven door