Scholieren geven duizenden kilo’s oud textiel nieuwe kans

Scholieren van tien Almeerse basisscholen hebben in de strijd tegen het weggooien van textiel ruim tienduizend kilo daarvan ingezameld. Vier weken hebben ze samen textiel gered dat opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer.

In Nederland wordt nu nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

Almeerders konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren dat ophaalden. Als dank voor de inzet van de leerlingen hebben alle deelnemende klassen van de gemeente Almere een workshop cadeau gekregen door de Almeerse circulair ondernemer Anneke Speelman over hoe textiel te repareren en nieuw leven in de blazen.

Basisschool De Polygoon uit Almere is met 2285 kilo en een score van 1628 de winnaar van de Textiel Race.

Geschreven door