Alleen boven modaal vindt huis in Almere

Woningzoekende Almeerders met een hoog inkomen hadden medio september keus uit bijna duizend huizen. Wie modaal (40.000 euro) of minder verdient kwam slechts in aanmerking voor 13 huurwoningen. Geen enkele koopwoning was voor deze woningzoekenden betaalbaar.

Voor jonge Almeerders met een inkomen van 34-duizend euro waren in week 42 twee passende woningen te zoeken in de stad. Passend wil zeggen dat het inkomen aansluit bij de huur of hypotheek. Het aanbod sociale huurwoningen bedroeg die week dertien. Sociale huurwoningen doen momenteel gemiddeld 561 euro per maand. Dat is voor  jongeren 120 euro te veel om passend te zijn.

De cijfers zijn in kaart gebracht door Roodschrift, het ledenblad van PvdA Almere.

Ook voor alleenstaanden met een modaal inkomen (3086 euro per maand) was er amper aanbod. In de middenhuur geen enkele woning en boven de duizend euro slechts 47. Maar die woningen zijn te duur voor Almeerders met een modaal inkomen.

Voor huishoudens met een inkomen van zo’n 45-duizend euro was er aan koopwoningen geen passend aanbod. Pas bij een jaarinkomen van 60-duizend euro was er in Almere een passend aanbod van 175 woningen. Bij meer inkomen nam de keus enorm toe.

Roodschrift is online te lezen: Roodschrift.nl

Geschreven door