Dekking van zonnepanelen in Almere laag

Almere blijft sterk achter bij de toepassing van zonnepanelen. Van alle woningen in de stad die geschikt zijn om ze te plaatsen, heeft 42 procent panelen op het dak.

Het is wel een lichte toename sinds vorig jaar, toen de dekking 38 procent was. Maar het is minder dan gemiddeld in het land, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Landelijk heeft nu 47 procent van de eengezinswoningen zonnepanelen. In Flevoland gaat het om 46 procent.

Van de iets meer dan 64.000 woningen in Almere hebben er ruim 27.000 zonnepanelen. Ter vergelijking: in Amsterdam liggen op meer dan de helft van het aantal (geschikte) woningen zonnepanelen. En in een groot deel van Drenthe zijn het er ook ruim meer dan de helft. In Brabant is de dekking juist opvallend gering.

Alle particuliere zonnepanelen in Almere zijn goed voor een totaal vermogen van 102.271 kilowatt, een stijging van 16 procent in een jaar tijd.

Alles bij elkaar heeft een gemiddeld huis hier, voor zover het over zonnepanelen beschikt, 3,7 kilowatt aan vermogen op het dak liggen. Ter vergelijking: dat is evenveel als gemiddeld in Flevoland. Het landelijk gemiddelde ligt op 3,9 kilowatt per zonnepanelendak.

Geschreven door