‘Aanpassing paspoort na geslachtswijziging moet gratis’

De wijziging in het paspoort van een Almeerder die een geslachtsverandering heeft ondergaan moet gratis worden. De gemeente doet onderzoek welke mogelijkheden er zijn om een vergoeding mogelijk te maken.

Wethouder diversiteit René Peeters vindt het belangrijk dat Almere financiële drempels wegneemt voor mensen die het geslacht willen veranderen in hun reisdocument. In een persbericht zegt hij: “Voor transgender, intersekse en non-binaire personen is de registratie van een geslachtsverandering een belangrijke stap in de erkenning van hun identiteit. Daarom gaan wij bekijken of we deze drempel in die erkenning weg  kunnen nemen.”

In het onderzoek wordt ook meegenomen hoe transgender, intersekse en non-binaire personen de kosten voor de geslachtsverandering ervaren. Als het onderzoek klaar is worden de resultaten ervan gedeeld met de gemeenteraad.

Drie jaar geleden werd de zogeheten Transgenderwet, die werd ingevoerd in 2014, uitgebreid. Hierdoor werd het onder meer gemakkelijker gemaakt de identiteit te wijzigen in het paspoort. Voorheen moesten mensen die dat wilden eerst naar een psycholoog. In de wet is nu nog niet opgenomen dat een wijziging kostenloos is, maar als deze weer verruimd wordt is de kans daarop wel groot.

Het stadsbestuur meldt dit in reactie op vragen van GroenLinks.

Geschreven door