‘Wijziging paspoort moet in meer gevallen gratis’

Het aanbrengen van wijzigingen in een paspoort moet ook gratis worden voor alle Almeerders die om dringende reden hun naam willen wijzigen. Nu overweegt de gemeente dat uitsluitend bij wijziging van geslacht in de papieren.

Dat standpunt huldigt raadslid Ton Theunis van de Almere Partij. De gemeente onderzoekt of in het geval van geslachtsverandering, de vermelding in een paspoort gratis aangepast kan worden. Nu zijn de kosten voor aanvragers soms te hoog.

De Almere Partij voert aan dat ook andere mensen dringende reden kunnen hebben om wijzigingen aan te brengen, maar dat nalaten vanwege de kosten. Soms zijn mensen in geval van een misdrijf gedwongen een aanvraag te doen. Die gaat gepaard aan betaling van honderden euro’s.

Aanvragen voor bijvoorbeeld naamswijziging zijn meestal urgent na mishandeling, echtscheiding of pesten. Ook worden mensen soms aangesproken op gedrag van naamgenoten.

Theunis heeft de kwestie aangekaart en het voorstel om de situatie in al die gevallen gelijk te trekken staat volgende week donderdag op de agenda van de Politieke Markt.

Geschreven door