SP: PTSS bij brandweer beroepsziekte

De SP in de gemeenteraad vindt dat de gemeente posttraumatische stressstoornis bij brandweermensen in Almere als beroepsziekte moet aanmerken. Die suggestie staat in vragen over die kwaal.

Raadslid Hans Everhard wijst erop dat de Almeerse brandweer geconfronteerd wordt met ernstige incidenten die een probleem voor het personeel opleveren. Hij noemt beknellingen bij verkeersongelukken, verdrinkingen, suïcides en heel veel reanimaties. De bijna dagelijkse confrontatie met de dood, is voor brandweermensen een psychische slijtageslag, die kan leiden tot een posttraumatische stress stoornis.

Al in 2015 beloofde de landelijke brandweertop onderzoek naar de omvang van het probleem en maakte plannen om getraumatiseerde brandweerlieden beter te ondersteunen. Tv-programma Zembla onderzocht onlangs wat van die voornemens terecht is gekomen.

Waar Defensie en de politie PTSS al lang als een beroepsziekte hebben erkend, doet de brandweer dat nog altijd niet. Wat betekent dit voor de zorg aan hulpverleners wanneer ze opeens zelf hulp nodig hebben, vraagt Everhard. De SP vindt dat brandweermensen die aan de frontlinie van de samenleving persoonlijke schade oplopen onze steun verdienen en dat we ze niet in de kou moeten laten staan.

Everhard wil weten op welke manier in Almere aandacht besteed wordt aan PTSS en of de ernst en omvang ervan bekend zijn.

 

 

Geschreven door