Woningbouwambitie vorig jaar niet gehaald

Almere heeft vorig jaar minder nieuwe woningen opgeleverd dan in 2022. In totaal ging het om 1663 woningen. Een jaar eerder bedroeg de bouwproductie nog 1816.

In een reactie bij de cijfers zegt de gemeente dat vooral het laatste kwartaal van vorig jaar een mooi resultaat toonde. Toen werd bijna de helft van de jaarproductie gerealiseerd. Wethouder Lindenbergh (Wonen, VVD) was vorig jaar van plan 2600 woningen te laten bouwen.

Almere heeft als doel binnen zes jaar 24.500 woningen te bouwen. Met het huidige tempo wordt daarvan slechts twee derde behaald.

Veel politieke partijen in de gemeenteraad twijfelen hardop aan de haalbaarheid van ambitieuze plannen waarbij Almere in 25 jaar 75.000 woningen moet bouwen. Dat doel staat in de plannen van de regio Amsterdam.

Lindenbergh zegt blij te zijn met de opgeleverde woningen. “Wij leveren graag een bijdrage om de nood te lenigen. Al is dat door gestegen bouwkosten en gedaalde huizenprijzen niet eenvoudig.”

De wachtlijsten voor een goedkope huurwoning zijn lang en groeien nog. Tienduizenden Almeerders waren eind vorig jaar op zoek naar een woning. WoningNet registreerde in 2023 meer dan 20.000 actieve kandidaten voor een betaalbare sociale huurwoning.

Geschreven door