Drie vuurwerkdepots in Almeerse woonwijken

In Almere blijken drie opslagplaatsen van vuurwerk in woonwijken te bestaan. Het gaat om locaties waar zeker 10.000 kilo explosief materiaal bewaard wordt.

In heel Nederland zijn 400 van dergelijke plekken, toont EenVandaag aan. Almere telt in totaal elf opslagplaatsen voor vuurwerk; de meeste liggen op bedrijventerreinen. In welke woonwijken de opslag bestaat is niet bekend.

Volgens experts lopen omwonenden extreem veel gevaar. De brandweer heeft voor het bestrijden van vuur bij explosieven een nieuwe aanpak, waarbij woningen ontruimd worden en iedereen op afstand wordt gehouden. Het vuur wordt soms vanaf 500 meter bestreden.

Hulpdiensten weten dat het flink fout kan gaan bij opslagplaatsen van vuurwerk. Bij een brand in een Rotterdamse garagebox moesten medewerkers van de ambulance zich voornamelijk richten op het ontruimen van duizenden kilo’s vuurwerk.

Het weigeren van opslagplaatsen in woonwijken is moeilijk. Voor opslag van niet meer dan 10.000 kilo geldt een meldingsplicht, maar een vergunning is niet nodig. Wel moet de opslag aan eisen voldoen. Die betreffen onder andere de afstand tot een woning, die acht meter moet zijn. Maar die eis geldt niet voor woningen boven, naast of achter de opslag.

Geschreven door