Column | Het volk dat goed tekent, schrijft ongetwijfeld ook goed | Saqr Alsonidi

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist 

Toen ze dertien jaar oud was, stuurde ze een concept van haar schrijven naar een uitgeverij en wachtte vervolgens op een reactie. Het antwoord kwam met aanmoedigende woorden om door te gaan met schrijven. Die woorden waren een duidelijk bericht aan Simone van der Vlugt om door te gaan met waar ze als kind mee begonnen was.

Hoewel haar verhalenbundel op dat moment niet werd gepubliceerd, zette ze haar eerste stap op weg naar prachtige boeken. Ze combineerde het schrijven voor kinderen en jongeren met dat voor volwassenen, hoewel het niet gemakkelijk is om elke leeftijdsgroep in hun eigen taal aan te spreken.

Wat ik bewonder aan haar boeken is haar slimme keuze van titels. Ze stuurt de lezer naar het antwoord dat de titel suggereert, zoals “Morgen ben ik weer thuis” en “Vraag niet waarom”. Ze is een intrigerende schrijver. In mijn stad bereidt de Middeburgse bibliotheek zich voor om Simone van der Vlugt te verwelkomen. Ik vertelde mijn leraar dat ik graag zou willen gaan, ook al begrijp ik veel van de termen niet. Maar het is een kans om een van de belangrijke Nederlandse schrijvers te horen, van wie de boeken helaas nog niet in het Arabisch zijn vertaald en dat is nodig. Haar boeken zijn vertaald in zestien talen, maar niet in het Arabisch. Het probleem is dat Arabische uitgevers niet veel moeite hebben gedaan om Nederlandse schrijvers aan Arabische lezers te presenteren. Er zijn maar weinig werken vertaald, zoals die van Herman Koch. Voor de Arabische lezer is het idee van Nederland als het land van schilders en schilderijen die in het geheugen blijven hangen, interessant, hoewel het volk dat goed tekent, ongetwijfeld ook goed schrijft. In 2020 ontving Simone van der Vlugt een Koninklijke onderscheiding en ze heeft vele prijzen gewonnen, maar de grootste prijs is de verkoop van miljoenen exemplaren van haar boeken die de gedachten en gevoelens van velen over de hele wereld hebben veranderd

Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist  heeft een boek met de titel ‘Raafat’s Journey’. verkend ons land en onze geschiedenis.

Omroep Almere geeft onze nieuwe Nederlanders een plek om hun verhaal te kunnen delen.

Geschreven door