‘Denk wilde coalitie steunen zonder eigen wethouder’

Formateur Peter den Oudsten, die werkt aan een nieuwe coalitie in de gemeenteraad, heeft steken laten vallen. Dat verwijt uit raadslid Hassan Buyatui van Denk. De formateur had eerst moeten onderzoeken of er partijen zijn die de nieuwe coalitie willen steunen zonder een achtste wethouder op te eisen.

Buyatui wijst het idee van een achtste wethouder beslist af. Omdat daarvoor geen extra geld is, zou het om deeltijd bestuurders moeten gaan. In de praktijk werken die fulltime tegen een half salaris. Buyatui verwijst naar de Wethoudersvereniging die het idee eerder verwierp vanwege de hoge werkdruk.

Het Denk-raadslid is verontwaardigd: “Op onze steun is geen beroep gedaan. Een gemiste kans natuurlijk! Want dan hadden we ingestemd met onderhandelen zonder een wethouderspost te eisen. We hebben de overtuiging dat de stad prima te besturen is met een college met zeven wethouders.” Formeel mag een stad met de grootte van Almere negen wethouders benoemen. In de gemeenteraad valt al een achtste wethouder verkeerd, vanwege de kosten van salaris en ondersteunende ambtenaren. De kwestie van de achtste wethouder doet zich voor door deelname van de ChristenUnie als achtste fractie aan de besprekingen over een nieuw college.

Geschreven door