Informateur adviseert coalitie met links

Deelname van PvdA en GroenLinks aan het huidige college is de beste optie om uit de bestuurscrisis te komen. Dat stelt informateur Peter den Oudsten.

Hij bracht donderdagavond in de gemeenteraad verslag uit van zijn bevindingen. Uit zijn gesprekken met alle fracties in de gemeenteraad komt het advies om door te gaan met de partijen die nu nog in het college zitten: D66, CDA, SP, Leefbaar Almere en Partij voor de Dieren. Hij vindt het niet verstandig meer partijen dan PvdA en GroenLinks in de coalitie te halen omdat een achtste wethouder volgens hem een duur en verkeerd signaal is.

Wel ziet hij in de opstelling van de ChristenUnie kansen om het nieuwe college te ondersteunen. De nieuwe combinatie zou op 23 zetels in de raad steunen.

Mogelijkheid om de samenwerking met de VVD te herstellen zag Den Oudsten niet. Volgens hem is er ook onvoldoende steun voor een raadsakkoord, zoals kleine fracties hadden bepleit.

De nieuwe coalitie moet volgens hem moeilijke besluiten kunnen en durven nemen. Daarom adviseert hij ervaren bestuurders te zoeken die talenten hebben die passen bij hun portefeuilles. Den Oudsten schat voorzichtig in dat een nieuw college medio mei aan de slag kan.

Geschreven door